Τύποι σκουληκιών στον άνθρωπο και τρόποι μόλυνσης τους

Τα σκουλήκια είναι εκπρόσωποι των κατώτερων σκουληκιών που ζουν στο ανθρώπινο σώμα. Η ασθένεια που σχετίζεται με τη μόλυνση ενός ατόμου από διάφορους τύπους σκουληκιών ονομάζεται ελμινθίαση. Αυτή η ασθένεια δεν είναι ασυνήθιστη και εμφανίζεται σε ορισμένους πληθυσμούς. Τα παιδιά είναι επιρρεπή σε μόλυνση με σκουλήκια καρφίτσας, κυνηγοί - η Τρικινέλλα, οι ψαράδες και οι λάτρεις της ιαπωνικής κουζίνας (ωμό ψάρι σε μορφή σούσι) πάσχουν από διφυλλοβοθρίαση. Παραδόξως, πολλές ασθένειες μπορούν να εμφανιστούν στον ανθρώπινο οργανισμό λόγω μόλυνσης από ελμινθίαση. Μέχρι σήμερα, η θεωρία της σχέσης μεταξύ καρκίνου και παρασιτικών λοιμώξεων είναι από τις πιο σχετικές. Με την παρουσία ελμινθίασης, τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται πάντα και εάν οι ασθενείς με αυτή την ασθένεια εξακολουθούν να βιώνουν δυσάρεστες και δυσάρεστες αισθήσεις, γίνονται αντιληπτές ως σημάδια άλλων ασθενειών. Ο ασθενής νοσηλεύεται για χρόνια για παγκρεατίτιδα, γαστρίτιδα ή κολίτιδα χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι η αιτία των συμπτωμάτων του είναι η ελμινθίαση.

Πώς εμφανίζεται μια μόλυνση

Τα σκουλήκια φέρνουν πολλά προβλήματα σε ένα άτομο

παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα

Η μόλυνση με έλμινθες εμφανίζεται ως εξής:

 • Με άπλυτα χέρια
 • Σε επαφή με τη γη
 • μετά από τσιμπήματα εντόμων
 • Λόγω βρώμικων χεριών
 • Όταν τρώτε ωμό κρέας και ψάρι
 • Μετά την κατανάλωση άπλυτων φρούτων και λαχανικών
 • Μετά από επαφή με ζώο
 • Μετά από επαφή με μολυσμένα άτομα

Τα ώριμα αυγά παρασίτων μπορούν να βρεθούν στο έδαφος, το νερό, τα τρόφιμα (ωμό και κακώς επεξεργασμένο κρέας ή ψάρι). Σπάνιες περιπτώσεις της νόσου εμφανίζονται λόγω τσιμπήματος εντόμων. Ο μηχανισμός μόλυνσης με την ελμινθίαση είναι στοματοκοπράνων. Ένα άτομο καταπίνει αυγά παρασίτων με φαγητό, νερό. Εμφανίζονται επίσης μέθοδοι μόλυνσης επαφής-οικιακής χρήσης. Εμφανίζονται όταν τα χέρια δεν πλένονται καλά μετά από επαφή με χώμα ή άμμο.

Τα λαχανικά και τα μούρα που αναπτύσσονται στο έδαφος και δεν πλένονται επαρκώς αποτελούν επίσης πηγή μόλυνσης για τα σκουλήκια. Τα παιδιά που παίζουν με τον κήπο και τα κατοικίδια διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από σκουλήκια. Τα κατοικίδια που περιφέρονται ελεύθερα στους δρόμους μπορούν να φέρουν αυγά σκουληκιών στο σπίτι. Οι μύγες και άλλα έντομα μπορούν εύκολα να μεταδώσουν αυγά ελμινθών μετά από επαφή με περιττώματα ζώων που κάθονται στα τρόφιμα. Παραδόξως, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι επίσης δυνατή. Συμβαίνει έτσι: το θηλυκό σκουλήκι μπορεί να σέρνεται έξω από τα έντερα και να γεννά αυγά απευθείας στο εσώρουχο, προκαλώντας έντονο κνησμό. Ένα άτομο που έχει χτενίσει ένα σημείο που προκαλεί φαγούρα μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλα προϊόντα περιποίησης και οικιακά είδη. Αυτά τα αντικείμενα περνούν στα χέρια άλλων μελών της οικογένειας και μετά μολύνονται.

Είναι επίσης δυνατή η μόλυνση μέσω του νερού. Πολλά παρασιτικά αυγά πέφτουν εύκολα σε ανοιχτά υδάτινα σώματα και πηγάδια. Η κατανάλωση άβρατου νερού πηγαδιού είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Τύποι ελμινθίασης

Οι ελμινθίασες διαφέρουν ως προς τον τρόπο που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα:

 1. βιοελμινθοί
 2. γεωελμινθοί
 3. μεταδοτικός

Οι βιοελμινθοί μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω της επαφής με τα ζώα. Το Geohelminth μπορεί να μολυνθεί μέσω του εδάφους. Μεταδοτική που προκύπτει από την επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Η ασθένεια εκδηλώνεται διαφορετικά ανάλογα με τη μέθοδο μόλυνσης, τον αριθμό των σκουληκιών και τον βαθμό προσαρμογής τους σε ένα ανθρώπινο όργανο.

Στάδια ελμινθίασης

πώς συμβαίνει η προσβολή από σκουλήκια

Η πιο καταστροφική επίδραση στο σώμα ασκείται όχι από τους ενήλικες, αλλά από τις προνύμφες τους. Τα ενήλικα άτομα έχουν ήδη επιλέξει ένα άνετο μέρος στο ανθρώπινο σώμα και η προνύμφη περιπλανιέται στα όργανα, αφήνοντας τις βλάβες τους. Ο πιο κοινός βιότοπος για τα παράσιτα είναι ο γαστρεντερικός σωλήνας. Διαφορετικά είδη παρασίτων προτιμούν διαφορετικά ενδιαιτήματα. Έτσι, τα στρογγυλά σκουλήκια κατοικούν στο λεπτό έντερο και τα σκουλήκια καρφίτσας βρίσκονται στο κόλον και στα κατώτερα μέρη του λεπτού εντέρου. Ανάλογα με τον βιότοπο των παρασίτων, οι ελμινθιάσες είναι:

 • ημιδιαφανής
 • υλικό

Τα ημιδιαφανή βρίσκονται στον αυλό των γεννητικών οργάνων και στους ιστούς - στους ιστούς. Ανάλογα με την ανάπτυξη, τα παράσιτα μπορούν να αλλάξουν το περιβάλλον τους, πηγαίνοντας από την ημιδιαφανή μορφή στη μορφή ιστού. Η ελμινθίαση αναπτύσσεται σε δύο στάδια:

 1. οξύς
 2. Χρόνιος

Το οξύ στάδιο διαρκεί από μια εβδομάδα έως ένα μήνα και το χρόνιο στάδιο συνεχίζεται μέχρι να θεραπευτεί. Το οξύ στάδιο ξεκινά με την εισαγωγή του ωαρίου και συνεχίζεται καθώς το παράσιτο ωριμάζει και μεγαλώνει. Η ασθένεια εκδηλώνεται με αλλεργικές αντιδράσεις σε ξένο οργανισμό. Κατά το χρόνιο στάδιο της νόσου εμφανίζονται διάφορες αντιδράσεις του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το παράσιτο κινείται μέσα στο σώμα αναζητώντας ένα καταφύγιο. Η ασθένεια συνοδεύεται από διαταραχές στη λειτουργία οργάνων και συστημάτων στο ανθρώπινο σώμα. Έχοντας ενσωματωθεί στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, τα παράσιτα καταναλώνουν τις απαραίτητες ουσίες για την ανάπτυξη και την ανάπτυξή τους. Αυτό οδηγεί σε μεταβολικές διαταραχές, διαταραχές του πεπτικού συστήματος, δυσκολίες στην απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων.

Εκτός από αυτή τη βλάβη, τα παράσιτα φτύνουν τα απόβλητά τους στο ανθρώπινο σώμα, δηλητηριάζοντας το σώμα, γεγονός που οδηγεί σε εντερικές διαταραχές, μειωμένη ανοσία και ανάπτυξη βακτηριακών λοιμώξεων. Τα παράσιτα συμβάλλουν στον κίνδυνο καρκίνου. Αυτό συμβαίνει λόγω της αρνητικής επίδρασης στο ανοσοποιητικό σύστημα και της διέγερσης της διαδικασίας κυτταρικής διαίρεσης. Συχνά ένας ασθενής εξετάζεται από πολλούς ειδικούς που εντοπίζουν μια σειρά από ασθένειες σε αυτόν. Και σε αυτή την περίπτωση, μόνο ένας γιατρός, ένας παρασιτολόγος, μπορεί να αντικαταστήσει όλους τους ειδικούς.

Ταξινόμηση ελμινθών

στρογγυλό σκουλήκι στους ανθρώπους

Τα στρογγυλά σκουλήκια είναι αρκετά κοινά

Τύποι σκουληκιών στον άνθρωπο:

 1. επίπεδες σκώληκες
 2. στρογγυλά σκουλήκια

Οι επίπεδες σκώληκες περιλαμβάνουν:

 • Τρηματώδεις (οπίστορχες, σχιστοσώματα, παραγονίμια)
 • Κεστόδες (ευρεία ταινία, ταινία, εχινόκοκκος, κυψελοειδής)
 • Στρογγυλά σκουλήκια ή νηματώδεις:
 • παράσιτο των εντέρων
 • Ασκάρης
 • παράσιτο των εντέρων
 • τριχινέλλα

Μια τέτοια ταξινόμηση των ελμινθών παρουσιάζεται στην ιατρική βιβλιογραφία. Προκειμένου να επιλυθεί με επιτυχία ένα τέτοιο πρόβλημα όπως η ελμινθίαση, είναι απαραίτητο να λάβουμε μια λεπτομερή περιγραφή της δομής και του κύκλου ζωής των παρασίτων.

τρηματώδεις

Ένα άλλο όνομα για τις τρηματώδεις είναι βδέλλες. Αυτά τα παράσιτα είναι επίπεδα, σε σχήμα φύλλου ή λογχοειδή με δύο κορόιδα. Το ένα κορόιδο βρίσκεται στο στόμα και το δεύτερο, που χρησιμεύει για προσκόλληση, βρίσκεται στο περιτόναιο. Όλοι οι εκπρόσωποι των βδέλλων εισέρχονται στο σώμα μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή. Αυτά τα παράσιτα είναι κυρίως ερμαφρόδιτα.

opisthorchises

Αυτό το φούτερ είναι ένα σκουλήκι μήκους έως 1, 3 cm με δύο κορόιδα. Το Opisthorchis είναι ένα ερμαφρόδιτο που παρασιτεί στο ήπαρ, τη χοληδόχο κύστη και το πάγκρεας στον άνθρωπο και σε ορισμένα αρπακτικά (αλεπούδες, σκύλους, γάτες). Τα αυγά της οπισθορχίασης αφήνουν το σώμα του ανθρώπου ή του ζώου με κόπρανα. Μπαίνοντας στη δεξαμενή, αυτά τα αυγά καταπίνονται από μαλάκια του γλυκού νερού, όπου οι προνύμφες εκκολάπτονται και αναπτύσσονται. Η διαδικασία ανάπτυξης και ωρίμανσης των προνυμφών διαρκεί δύο μήνες. Στη συνέχεια, οι προνύμφες σέρνονται έξω από το μαλάκιο και διεισδύουν κάτω από το δέρμα του κυπρίνου. Μετά από έξι εβδομάδες, οι προνύμφες γίνονται πλήρως ενήλικα παράσιτα. Το Opisthorchis εισέρχεται στο σώμα ενός ζώου ή ενός ανθρώπου αφού φάει μολυσμένο ψάρι. Αυτό το σκουλήκι μπορεί να ζήσει σε έναν ζωντανό οργανισμό έως και 20 χρόνια. Συμπτώματα οπισθορχίασης:

 1. αλλεργία
 2. Αδυναμία
 3. πονοκέφαλο
 4. ζάλη
 5. κατάθλιψη
 6. απώλεια συνείδησης

Οι βλάβες που προκαλούνται στο σώμα από την οπισθορχίαση:

 • Δηλητηρίαση από τα απόβλητα του παρασίτου
 • Βλάβη στον ηπατικό ιστό
 • τραυματισμό στη χοληδόχο κύστη
 • Παραβίαση της εκροής χολής
 • Φλεγμονή του παγκρέατος
 • διαταραχές έκκρισης
 • Μειωμένη γαστρική κινητικότητα
 • Πύκνωση των τοιχωμάτων ορισμένων οργάνων, εμφάνιση όγκων ως αποτέλεσμα.

Η χρόνια πορεία της νόσου χαρακτηρίζεται από:

 • αίσθημα βάρους μετά το φαγητό
 • Κόποι
 • να κάνω εμετό
 • ναυτία

Ενδιαιτήματα Οπισθόρχης σε ποτάμια πλούσια σε ψάρια:

 1. Ήρθε
 2. Ντνίπρο
 3. Νέμαν Δέλτα

Πρόληψη λοιμώξεων: Για να αποφύγετε την οπιθωρχίαση, μην τρώτε ωμό ψάρι. Οι προνύμφες πεθαίνουν κατά τη θερμική επεξεργασία των προϊόντων. Το αποξηραμένο ψάρι μπορεί να καταναλωθεί μόνο εάν έχει προηγουμένως αλατιστεί. Επιπλέον, εάν το ψάρι είναι παγωμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι προνύμφες θα πεθάνουν.

σχιστοσώματα

Σκόρδο για σκουλήκια

Αυτά τα παράσιτα είναι διαφορετικών φύλων, μοιάζουν με βελόνα μήκους από 0, 4 έως 2, 6 cm, τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά και μεγαλύτερα, παράγουν 3000 αυγά την ημέρα. Η μέθοδος αναπαραγωγής, όπως και τα προηγούμενα είδη παρασίτων, πραγματοποιείται από μαλάκια του γλυκού νερού. Η προνύμφη διεισδύει στο ανθρώπινο σώμα μέσω του δέρματος και των βλεννογόνων ενώ κολυμπά σε μια δεξαμενή γλυκού νερού. Μπορεί επίσης να εισέλθει στο σώμα ενός ατόμου που κατά λάθος κατάπιε νερό ενώ κολυμπούσε. Μετά από μια μέρα μετά τη διείσδυση, η προνύμφη μετατρέπεται σε ενήλικα και διεισδύει στις περιφερειακές φλέβες, μέσω των οποίων αποστέλλεται στους πνεύμονες και στα φλεβικά αγγεία. Εκεί το σχιστόσωμα φτάνει σε σεξουαλική ωριμότητα.

Το σχιστόσωμα γεννά αυγά στα έντερα, τους βλεννογόνους, την ουροδόχο κύστη. Στη συνέχεια τα αυγά αποβάλλονται από το ανθρώπινο σώμα με ούρα ή κόπρανα και ξεκινούν ξανά την αναπτυξιακή πορεία. Το σχιστόσωμα ζει στο ανθρώπινο σώμα για αρκετές δεκαετίες, προκαλώντας βλάβες και μολύνοντας νέα άτομα. Τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη μόλυνση με σχιστοσώματα είναι πιο πιθανό να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό όχι από ενήλικες, αλλά από τα ωάρια τους. Μόνο τα μισά από τα αυγά απεκκρίνονται από το σώμα, τα υπόλοιπα συσσωρεύονται στα όργανα. Τα αυγά αυτού του παρασίτου έχουν αιχμές που βλάπτουν τα εσωτερικά όργανα ενός ατόμου, συχνά εμφανίζονται έλκη σε όσους έχουν μολυνθεί. Οι ασθενείς με σχιστοσωμίαση έχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • διαταραχή της όρεξης
 • αναιμία
 • διευρυμένο συκώτι
 • Αλλοιωμένος σπλήνας
 • Μειωμένη εντερική περισταλτικότητα
 • πόνος στο στομάχι
 • δυσκοιλιότητα
 • Διάρροια
 • απώλεια βάρους
 • εντερική αιμορραγία
 • πόνος κατά την ούρηση
 • αλλεργίες
 • Αδυναμία

Όταν έχει μολυνθεί το ουρογεννητικό σύστημα, οι ασθενείς εμφανίζουν:

 1. Διαταραχές εμμήνου ρύσεως και αποβολές στις γυναίκες
 2. Ανικανότητα και ατελής εκσπερμάτιση στους άνδρες

Όταν τα αυγά εισέρχονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα:

 • Οξεία εγκεφαλική σχιστοσωμίαση
 • Χρόνια εγκεφαλική βλάβη
 • μοιραίο αποτέλεσμα

Τα μολυσμένα παιδιά παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη και την ανάπτυξη, μείωση της ακαδημαϊκής επίδοσης. Η πρόληψη της νόσου περιλαμβάνει την αποφυγή της κολύμβησης και την αποφυγή του περπατήματος ξυπόλητου σε τροπικά νερά.

παραγονίμ

Πλύσιμο χεριών κατά των παρασίτων

Το Paragonim είναι ένα πνευμονικό αυλάκι μήκους 1 cm με σώμα σε σχήμα αυγού και κόκκινες ράχες. Αυτό το παράσιτο πολλαπλασιάζεται στους πνεύμονες των ζώων και εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα τρώγοντας καβούρια και καβούρια γλυκού νερού. Το παράσιτο επηρεάζει την αναπνευστική οδό. Σε ασθενείς με παραγονιμίαση, οι αλλεργικές αντιδράσεις και η μείωση της ανοσίας είναι χαρακτηριστικές. Συμπτώματα:

 • άνοδος θερμοκρασίας
 • Βήχας
 • Απέκκριση πτυέλων από τους πνεύμονες κατά τον βήχα
 • δύσπνοια
 • Σε σοβαρές περιπτώσεις, αίμα και αυγά παρασίτων υπάρχουν στα πτύελα.
 • Στους πνεύμονες του ασθενούς, ο συριγμός ακούγεται καθαρά.
 • Πρόληψη: Αποφύγετε τη χρήση ωμών καραβίδων και γαρίδων.

κεστόδες

Οι εκπρόσωποι των κεστωδών είναι ταινίες διαφορετικού μήκους. Μερικά παράσιτα φτάνουν σε γιγαντιαία μεγέθη. Στο κεφάλι αυτών των παρασίτων υπάρχουν κορόιδα, γάντζοι ή σχισμές αναρρόφησης. Αυτές οι προσαρμογές είναι απαραίτητες για να παραμείνουν τα παράσιτα προσκολλημένα στα εντερικά τοιχώματα. Οι κεστόδες επηρεάζουν ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα, είναι πιο επικίνδυνοι για τα παιδιά, που αναπτύσσουν γρήγορα αναιμία.

Εχινόκοκκος

Αυτά τα παράσιτα μεγαλώνουν έως και 5 εκατοστά και είναι οι αιτιολογικοί παράγοντες της νόσου Echinococcus. Ένας πολυθάλαμος εκπρόσωπος αυτού του τύπου σκουληκιού είναι ο αιτιολογικός παράγοντας μιας τέτοιας ασθένειας όπως η κυψελιδική κοκκίαση. Η ασθένεια μεταδίδεται από βοοειδή και οικόσιτα ζώα. Κατά τη φροντίδα αυτών των ζώων, τα αυγά του παρασίτου πέφτουν από τη γούνα τους στα χέρια των ανθρώπων. Όταν εισέρχονται στο ανθρώπινο έντερο, τα παράσιτα δαγκώνουν στον βλεννογόνο. Καθώς το παράσιτο ωριμάζει, εμφανίζονται 4 τμήματα, το τελευταίο από τα οποία είναι γεμάτο με αυγά. Αυτά τα τμήματα αποσπώνται και εξαπλώνονται σε όλο το σώμα, μολύνοντάς το. Το τέταρτο τμήμα διανέμει τα αυγά σε όλο το σώμα.

Για παράδειγμα, ένα μολυσμένο όργανο σε έναν ασθενή μεγεθύνει το ήπαρ. Μπορεί να σχηματιστεί διαπύηση. Ένα διευρυμένο όργανο μπορεί ακόμη και να διατρήσει την κοιλιακή κοιλότητα. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή σήψη του σώματος και ακόμη και θάνατο. Συμπτώματα:

 • Αδυναμία
 • ζάλη
 • Αλλεργικές αντιδράσεις στα απόβλητα των παρασίτων.

Ο εχινόκοκκος επηρεάζει:

 1. Εγκέφαλος
 2. νωτιαίος μυελός
 3. Μάτια
 4. θυροειδής
 5. συκώτι
 6. πνεύμονας
 7. μήτρα

Αυτό το παράσιτο μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό όγκων, συμπεριλαμβανομένων των κακοήθων. Το πιο δυσάρεστο είναι ότι η θεραπεία αυτής της ασθένειας είναι δυνατή μόνο χειρουργικά. Πρόληψη: Ατομική υγιεινή κατά την επαφή με ζώα.

νηματώδεις

Αυτά τα σκουλήκια με επίμηκες σώμα, στρογγυλό ή σε σχήμα κυλίνδρου παρασιτούν συχνότερα στο σώμα των παιδιών. Αυτές οι ασκαρίδες περιλαμβάνουν pinworms, roundworms, αγκυλόστομα.

pinworms

Giardia στο ανθρώπινο σώμα

Αυτά είναι μικρά λευκά σκουλήκια. Το μήκος του θηλυκού είναι 1 εκ. , του αρσενικού 0, 5 εκ. Αυτά τα παράσιτα έχουν μυτερή ουρά, γι' αυτό και ονομάστηκαν σκουλήκια καρφίτσας. Ο βιότοπος των σκουληκιών είναι το ανθρώπινο έντερο. Το μπροστινό άκρο του παρασίτου έχει ένα πιπιλάκι που χρησιμοποιεί το pinworm για να τρυπήσει το έντερο και το αιχμηρό άκρο κρέμεται στον αυλό, καταστρέφοντας τα τοιχώματα. Αυτή η ασθένεια ονομάζεται εντεροβίωση. Μπορείτε να μολυνθείτε μέσω βρώμικων χεριών από ένα άτομο. Υπάρχει ασθένεια σε παιδιά προσχολικής ηλικίας που φοιτούν στο νηπιαγωγείο. Ένα σύμπτωμα της λοίμωξης από σκώληκα είναι ο κνησμός γύρω από τον πρωκτό. Ο κνησμός γίνεται πιο συχνά αισθητός τη νύχτα, όταν το θηλυκό γεννά αυγά, απελευθερώνοντας μια ειδική ουσία στη διαδικασία. Συμπτώματα:

 1. φαγούρα
 2. Διάρροια
 3. πόνος στο στομάχι
 4. πονοκέφαλο
 5. απώλεια της όρεξης
 6. πρόληψη
 7. Πλύνε τα χέρια σου

στρογγυλό σκουλήκι

Αυτά τα σκουλήκια είναι τα μεγαλύτερα. Το μήκος του θηλυκού είναι μέχρι 0, 5 μ. Το θηλυκό γεννά 200. 000 αυγά το χρόνο, ανεξάρτητα από το αρσενικό. Ο μηχανισμός μόλυνσης είναι κοπράνων-στοματικό. Τα αυγά Ascaris εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα μέσω βρώμικων χεριών μαζί με άπλυτα λαχανικά και φρούτα. Η προνύμφη που έχει εισέλθει στο έντερο επιλέγεται από το περίβλημα και διεισδύει στα εντερικά τοιχώματα ενώ μεταναστεύει μέσω των εντερικών φλεβών στο ήπαρ, μέσω των ηπατικών φλεβών στην καρδιά, μέσω των πνευμονικών αρτηριών στους βρόγχους και στη συνέχεια στην τραχεία του εντερικού τοιχώματος και στο στόμα. Μερικές από τις προνύμφες πεθαίνουν στην ύπαιθρο, οι υπόλοιπες καταπίνονται προς τα πίσω. Συμπτώματα:

 • ναυτία
 • Να κάνω εμετό
 • ικτερός
 • παγκρεατίτιδα
 • Συχνές οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού
 • βρογχίτιδα
 • πνευμονική λοίμωξη

Πρόληψη:

 • Πλύνε τα χέρια σου
 • Πλένετε τα λαχανικά και τα φρούτα
 • προσωπική υγιεινή
 • Προστατέψτε τα τρόφιμα από μύγες, κατσαρίδες και άλλους μικροπωλητές.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι η αιτία της νόσου δεν είναι πάντα βακτήρια και ιοί που έχουν εισέλθει στο σώμα. Τα παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη βλάβη στην ανθρώπινη υγεία. Εάν τα συμπτώματα είναι ασαφή, δεν είναι απαραίτητο να αποκλειστεί η διείσδυση του παρασίτου στο σώμα, ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν παρασιτολόγο.