Τύποι σκουληκιών στον άνθρωπο

Τα σκουλήκια πρέπει να κατανοηθούν ως παρασιτικά σκουλήκια που εισβάλλουν στο ανθρώπινο σώμα. Σε ορισμένα είδη ζώων υπάρχουν παρόμοιοι εκπρόσωποι.

Τα σκουλήκια εμφανίζονται στο ανθρώπινο σώμα μετά από μόλυνση με παρασιτικά αυγά.

Μετά από πολυάριθμες μελέτες, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περισσότερο από το 25 τοις εκατό των ανθρώπων στον κόσμο γνωρίζουν από τη δική τους εμπειρία τι είναι η ελμινθίαση.

Κατά κανόνα, τα στρογγυλά σκουλήκια και τα pinworms βρίσκονται πιο συχνά. Αυτοί οι τύποι σκουληκιών μπορούν να βρουν μια θέση σε οποιοδήποτε από τα όργανα του ανθρώπου.

Το πιο δημοφιλές μέρος για ελμίνθους είναι τα έντερα. Και μόνο τότε ζουν στα όργανα του ήπατος και των πνευμόνων.

Αλλά δεν αποτελεί εξαίρεση το γεγονός όταν τα παράσιτα βρίσκουν τη θέση τους στον βολβό του ματιού ή στους μύες.

παράσιτα από το ανθρώπινο σώμα

Εξωτερικά χαρακτηριστικά των σκουληκιών στον άνθρωπο

Κατά τη διάγνωση του σώματος του ασθενούς, ο γιατρός πρέπει να έχει όλες τις γνώσεις για την πιθανή διείσδυση των σκουληκιών, καθώς και την μελλοντική αφαίρεσή τους.

Χάρη σε αυτές τις πληροφορίες, είναι δυνατό να αποφευχθούν πολύπλοκες καταστάσεις που μπορεί να εμφανιστούν με τη μορφή επιπλοκών μετά από μόλυνση με αυγά σκουληκιών.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να προσδιοριστούν τα σκουλήκια στο ανθρώπινο σώμα τη στιγμή της μόλυνσης με αυτά, δηλ. H. στα αρχικά στάδια.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους ελμινθών είναι οι στρογγυλοί σκώληκες και οι σκουλήκια. Στην εμφάνιση μοιάζουν με λευκό σκουλήκι.

Παραδόξως, το λεπτό και επίμηκες σώμα τους μπορεί να φτάσει έως και τα 40 cm, το μέσο μήκος είναι 20 cm.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παράσιτα μεγαλύτερου μεγέθους. Αυτό περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα.

Λέγεται έτσι για κάποιο λόγο, γιατί μοιάζει με κορδέλα στην εμφάνιση. Το μήκος του ποικίλλει μέσα σε μέτρα.

Τμήμα ταξινόμησης σκουληκιών

Τι είδη σκουληκιών υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα; Εάν αυτή η ερώτηση σας ανησυχεί πραγματικά, θα πρέπει να διαβάσετε τις πληροφορίες στο κάτω μέρος του άρθρου.

Οι τύποι ελμινθών ταξινομούνται με βάση τη θέση τους στο σώμα. Μπορεί να είναι σκουλήκια ιστού και αυλού.

σκουλήκια ιστού

Τα σκουλήκια ιστού είναι εκείνα τα ελμινθικά είδη που προτιμούν να εγκατασταθούν στο παγκρεατικό παρέγχυμα, στο ήπαρ, σε εγκεφαλικές ουσίες, στους μύες και στον πνευμονικό ιστό.

Εξαιτίας αυτού, η παθολογία έχει πολλά ονόματα: παραγονιμίαση με βλάβη στους πνεύμονες, εχινοκοκκίαση με ανωμαλίες στο ήπαρ, φιλαρίαση - λεμφαδένες, κυστικέρκωση με τραυματισμό στον εγκέφαλο.

διαφανή σκουλήκια

Αυτός ο τύπος ελμίνθου διαφέρει στο ότι προτιμούν να ζουν στον εντερικό αυλό. Αυτοί οι έλμινθοι περιλαμβάνουν στρογγυλά σκουλήκια, ταινίας, μαστιγωτούς, σκουλήκια, αγκυλόστομα, σκουλήκια ευρέως φάσματος και άλλα σκουλήκια.

Τα σκουλήκια ταξινομούνται επίσης σε είδη με βάση τη δομή του σώματός τους. Μπορεί να υπάρχουν στρογγυλές, επίπεδες, κορδέλες και άλλες ποικιλίες. Αλλά αυτό θα συζητηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες λίγο αργότερα στο άρθρο.

Ολόπλευρη άποψη των ανθρώπινων σκουληκιών

Αυτή είναι μια αρκετά κοινή ποικιλία ελμινθών που ονομάζονται νηματώδεις.

Το σώμα τους έχει στρογγυλό σχήμα, το μήκος των σκουληκιών φτάνει μέχρι τα 40 εκατοστά στη μεγαλύτερη περίπτωση, αλλά είναι και 5 χιλιοστά.

Επιλέγουν νηματώδεις για τον εαυτό τους ως τοποθεσία του εντέρου, αλλά είναι πιθανό να αποικίσουν ιστούς ή άλλα όργανα.

Η εξάπλωση αυτού του τύπου σκουληκιών εξηγείται από το γεγονός ότι τα αυγά μεταδίδονται όταν χρησιμοποιούνται άπλυτα λαχανικά ή φρούτα. Αυτός ο τύπος παθολογίας θεωρείται ασθένεια των βρώμικων χεριών και επομένως πιο συχνά τα παιδιά υποφέρουν από στρογγυλά παράσιτα που προσπαθούν να βάλουν βρώμικα χέρια στο στόμα τους.

Άλλοι τύποι νηματωδών υποδιαιρούνται επίσης. Υπάρχει:

στρογγυλό σκουλήκι

Προκαλέστε την ανάπτυξη ασκαρίασης. Πρόκειται για αρκετά μεγάλα σκουλήκια που μπορούν να φτάσουν τα 40 εκατοστά σε μήκος.

Διαφέρουν από τους ομολόγους τους στο σχήμα της ατράκτου. Παρόμοιοι εκπρόσωποι μπορούν να βρεθούν στο λεπτό έντερο.

Κατά τη διάρκεια της ζωής, μεταναστεύουν στην καρδιά, το συκώτι και τους πνεύμονες. Μεταφέρονται μέσω του ανθρώπινου σώματος, κρύβουν μεγάλο κίνδυνο.

Το θέμα είναι ότι όλα τα όργανα και οι αγωγοί υποφέρουν από σκουλήκια. Ο κύκλος ζωής τους είναι περίπου ένα έτος, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ένα άτομο θα αντιμετωπίσει πολλές δυσάρεστες συνέπειες που σχετίζονται με την εκδήλωση αλλεργιών, διαταραχών του πεπτικού σωλήνα, καθώς και εσωτερική αιμορραγία και απόφραξη των εντερικών οργάνων.

Εάν εμφανιστούν στρογγυλά σκουλήκια στα παιδιά, αυτό το γεγονός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη. Ένα παιδί μπορεί να υστερεί πολύ πίσω από τους συνομηλίκους του στην ανάπτυξη.

Αυτά τα παράσιτα εισέρχονται στον οργανισμό του παιδιού με τον ίδιο τρόπο μέσω άπλυτων χεριών με σαπούνι και βρώμικα τρόφιμα.

pinworms

Το σώμα σου είναι γκρίζο. Το μήκος τέτοιων σκουληκιών είναι 5-10 mm. Η κύρια θέση των παρασίτων είναι το έντερο.

Συνηθέστερα, τα σκουλήκια μολύνουν άτομα που έχουν καταπιεί τα αυγά τους μέσω άπλυτων φρούτων ή/και λαχανικών.

Για να γίνει ένα σεξουαλικά ώριμο άτομο, τα ωάρια θα πρέπει να ξεπεράσουν την περίοδο των 14 ημερών. Η συνολική διάρκεια ζωής των παρασίτων είναι περίπου μερικούς μήνες.

Διαταράσσουν την κανονική λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθιστώντας ένα άτομο εξουθενωμένο.

Vlasoklavy

Αυτά τα σκουλήκια διαφέρουν ως προς τον βιότοπό τους. Αποικίζουν κυρίως το παχύ έντερο.

Τα σκουλήκια έχουν σώμα 3-5 cm, τοποθετούνται στα τοιχώματα του οργάνου και απορροφούν αίμα. Αυτά τα σκουλήκια προκαλούν την ασθένεια τριχουρίαση και στέλνουν σοβαρά το σώμα.

Μπορούν να υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα για περίπου 5 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένα άτομο θα έχει σοβαρή παραβίαση των κοπράνων, πρόβλημα με την επιθυμία να φάει, δηλ. H. Μπορεί να υπάρξει αύξηση ή μείωση της όρεξης, κοιλιακό άλγος, ακόμη και αναιμία.

Δεν πρέπει να αγνοήσετε το γεγονός της μόλυνσης με whipworms, επειδή στο πλαίσιο της ζωτικής τους δραστηριότητας, μπορεί να ξεκινήσει η οξεία φάση της σκωληκοειδίτιδας.

Αυτό συμβαίνει όταν τα σκουλήκια εισέρχονται στο παράρτημα. Καταφέρνουν ένα ανελέητο πλήγμα στην υγεία, και ως εκ τούτου πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να απαλλαγούμε γρήγορα από τους μαστιγίους.

τριχινέλλα

Άλλος τύπος σκουληκιών που δεν είναι μεγάλοι. Μπορούν να φτάσουν τα 2-5 χιλιοστά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα σκουλήκια δεν χτυπούν υγιεινά.

Προκαλούν τριχίνωση, η οποία εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, οίδημα, πυρετό και αλλεργικές αντιδράσεις.

Μπορείτε να πιάσετε τριχινέλα από κακοψημένο χοιρινό ή ελάφι. Αυτά τα σκουλήκια εισέρχονται στους μύες της αναπνευστικής οδού ή του προσώπου και χτυπούν τους ιστούς.

Για 3 εβδομάδες, τα αυγά των σκουληκιών μπορούν να εγκλωβιστούν και επομένως το άτομο αναρρώνει. Υπάρχουν όμως πιο δύσκολες καταστάσεις που οδηγούν στο θάνατο.

Ένας άλλος τύπος στρογγυλού σκουληκιού είναι το Toxocara. Βρίσκονται στο σώμα του σκύλου. Στην εμφάνιση μοιάζουν με στρογγυλά σκουλήκια, αλλά το μήκος του σώματος είναι 15-30 cm.

Αυτός ο τύπος σκουληκιών μπορεί να βρεθεί στο ανθρώπινο σώμα. Σε αυτή την περίπτωση, παρατηρείται ανάπτυξη τοξοκαρίασης, που συνοδεύεται από δυσλειτουργία των εσωτερικών οργάνων, αλλεργικές αντιδράσεις και άλλες δυσλειτουργίες στο σώμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο ανθρώπινο σώμα οι προνύμφες δεν μπορούν να εξελιχθούν σε σεξουαλικά ώριμα άτομα, αυτό είναι δυνατό μόνο στο σώμα των σκύλων.

Τα συμπτώματα της προσβολής από σκουλήκια εξαρτώνται από την κατάσταση της ανθρώπινης υγείας και τον αριθμό των σκουληκιών στα όργανα.

ταινία στον άνθρωπο

Οι ταινίες αποτελούν μείζονα απειλή για την ανθρώπινη υγεία και ονομάζονται κεστώδη. Αυτά είναι σκουλήκια που μεγαλώνουν μέχρι 18 μέτρα σε μήκος και συνήθως χωρίζονται σε δύο τύπους:

  • κορδέλες?
  • αλυσίδες.

Για να εξελιχθούν σε σεξουαλικά ώριμα άτομα, τα σκουλήκια πρέπει να αλλάξουν ξενιστές. Ένα από τα στάδια αυτής της διαδικασίας είναι η ύπαρξή του στο σώμα των βοοειδών.

Οι φωτεινότεροι εκπρόσωποι αυτού του τύπου παρουσιάζονται σε μια λεπτομερή περιγραφή παρακάτω.

ευρεία ζώνη

Φτάνει περίπου τα 10-15 μέτρα σε μήκος. Επιλέγει το λεπτό έντερο ως βιότοπό του.

Μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη διφυλλοβοθρίασης. Ένα είδος ταινίας εισέρχεται στο σώμα όταν ένα άτομο έχει φάει ατελώς μαγειρεμένο ψάρι γλυκού νερού που έχει εισβάλει στις προνύμφες των παρασίτων.

Η μόλυνση συνοδεύεται από έντονο κοιλιακό άλγος, δυσπεψία και αναιμία. Αυτός ο τύπος σκουληκιών, όπως και πολλά άλλα κεστώδη, φαίνεται πραγματικά φανταστικός.

ταινία ταύρου

Σε μήκος, αυτός ο τύπος ταινίας μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 18 μ. Αυτό το είδος είναι ένα από τα μεγαλύτερα στο ανθρώπινο σώμα.

Προκαλεί την ανάπτυξη της παθολογίας teniarinhoz, η οποία οδηγεί σε σωματική εξάντληση του σώματος. Επίσης, ένα άτομο μπορεί να παρουσιάσει εντερική απόφραξη, δυσλειτουργίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αυτός ο τύπος σκουληκιού εισέρχεται στο σώμα μέσω του μολυσμένου βοείου κρέατος με προνύμφες παρασίτων. Το σκουλήκι εγκαθίσταται στην περιοχή του λεπτού εντέρου, το οποίο επηρεάζει όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος.

χοιρινή ταινία

Αυτό το είδος παρασίτων εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω μολυσμένου χοιρινού κρέατος. Τα σκουλήκια μπορούν να φτάσουν τα 8 μέτρα μήκος.

Κατά κανόνα εγκαθίστανται στην περιοχή του εντέρου, όπου ασκούν την παρασιτική τους δραστηριότητα.

Η τενίαση προκαλεί σοβαρή δυσλειτουργία του στομάχου, που συνοδεύεται από αλλεργικές αντιδράσεις και νευρική δυσλειτουργία.

Ένα άλλο επικίνδυνο είδος ταινίας ονομάζεται Echinococcus. Εγκαταστάθηκε στο σώμα σκύλων, γατών.

Ως ενδιάμεσος βιότοπος επιλέγεται ο άνθρωπος. Ακόμη και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να βλάψει εντελώς το ανθρώπινο σώμα και να προκαλέσει την ανάπτυξη εχινόκοκκου.

Τα αυγά του παρασίτου φτάνουν στο στάδιο της προνύμφης. Στη συνέχεια αναπτύσσονται στην ιστική μεμβράνη των οργάνων και οδηγούν στο σχηματισμό κύστεων.

Μόνο μια χειρουργική μέθοδος μπορεί να αφαιρέσει αυτή την εκδήλωση παρασιτικών εχινόκοκκων. Για δεκαετίες αυτά τα άτομα ζουν στα σώματα των ενηλίκων και βιώνουν τη διαδικασία της ανάπτυξής τους με σάρκα.

Οι τρεματωδοί είναι τρύπες. Διαφέρουν από άλλους τύπους παρασίτων ταινίας στο ότι έχουν ειδικές βεντούζες στο σώμα, χάρη στις οποίες απορροφώνται στα τοιχώματα των ανθρώπινων οργάνων και ιστών.

Ρουφούν αίμα και χρήσιμα στοιχεία. Τέτοια σκουλήκια μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και 1, 5 m και με την πρώτη ματιά μοιάζουν με φύλλο φυτού.

Και πάλι, η κύρια πηγή των αιλουροειδών στο ανθρώπινο σώμα είναι τα κακοψημένα ψάρια ή τα θαλασσινά.

Κατά τα αναπτυξιακά τους στάδια, αυτά τα παράσιτα αλλάζουν ξενιστές. Οι κύριες ποικιλίες βδέλλες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα υποείδη:

  • συκώτι fluke?
  • Απροσδόκητη επιτυχία.

Με βάση τις παραπάνω πληροφορίες, είναι δυνατόν να συμπεράνουμε ότι σχεδόν όλα τα σκουλήκια εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα μέσω του κρέατος.

Στην πραγματικότητα, αυτό δεν συμβαίνει πάντα, υπάρχουν και είδη παρασίτων που προσβάλλουν το δέρμα. Αναλύονται παρακάτω.

Τύποι σκουληκιών που προσβάλλουν το ανθρώπινο δέρμα

Οι ελμίνθοι που ονομάζονται rishta μπορούν να μολύνουν το δέρμα και τους μαλακούς ιστούς ενός ατόμου. Προκαλούν dracunculiasis.

Σε μήκος μπορούν να φτάσουν τα 120 εκ. Η Rishta χτυπά τον υποδόριο ιστό ή τον μυϊκό ιστό.

Η μόλυνση εμφανίζεται όταν πίνετε μη επεξεργασμένο νερό. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του μπάνιου καθώς τα παράσιτα περνούν μέσω του υγρού στο έντερο και μετά στις ίνες.

Φτάνοντας σε σεξουαλική ωριμότητα, ο έλμινθος έχει την ευκαιρία να εκκρίνει ουσίες που έχουν αρνητική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα. Υπό την επιρροή του, το δέρμα αρχίζει να διαβρώνεται. Στο σημείο της βλάβης, αναπτύσσεται ένα έλκος, με το οποίο το παράσιτο αφαιρεί τις προνύμφες του.

Αυτό το φαινόμενο συνοδεύεται από έντονο κνησμό. Πολύ συχνά τέτοια φαινόμενα καταγράφονται στις τροπικές περιοχές. Οι θαλάσσιοι σκώληκες επιλέγουν ως ενδιάμεσους ξενιστές τα καρκινοειδή του γλυκού νερού. H. Κύκλωπας.

Όταν έρχεται σε επαφή με το νερό, ένα άτομο μπορεί να εισαχθεί στο δέρμα και στην εντερική ακμή. Η μέθοδος μόλυνσης με αυτά είναι διαδερμική.

Τα παράσιτα προκαλούν βλάβη στο δέρμα και εισέρχονται στο αίμα. Παράγοντες κινδύνου είναι περιπτώσεις περπατήματος ξυπόλητου στο έδαφος, εργασίας με χώμα, κολύμβησης σε λιμνούλες με βρώμικο νερό.

Διαγνωστικά μέτρα ελμινθίασης και θεραπεία

Εάν υπάρχει υποψία εισβολής ελμινθών στον άνθρωπο, ο γιατρός συνιστά εξέταση αίματος και κοπράνων.

Με μια γενική εξέταση αίματος, οι αλλαγές στους δείκτες της φόρμουλας λευκοκυττάρων μετατοπίζονται προς τα δεξιά. Ο αριθμός των ηωσινόφιλων θα εκφραστεί.

Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης τα ούρα, τα πτύελα και το περιεχόμενο του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Για το λόγο αυτό, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει επιχρίσματα στην περιοχή του πρωκτού και του ορθού.

Αφού προσδιορίσει τον τύπο των σκουληκιών στο ανθρώπινο σώμα, ένας ειδικός θα πρέπει να επιλέξει τη σωστή πορεία θεραπείας με φάρμακα, επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικές συνταγές παραδοσιακής ιατρικής.

Φυσικά, αξίζει να καταλάβουμε ότι για να αποφευχθεί η επαναμόλυνση, είναι απαραίτητο να τηρούνται προληπτικά μέτρα.

Για την επιτυχή θεραπεία ενός μολυσμένου ατόμου, είναι σημαντικό όλη η οικογένεια να διεξάγει το μάθημα αποπαρασίτωσης, να τηρεί απλούς κανόνες υγιεινής. Είναι σύνηθες να επαναλαμβάνεται η θεραπεία 2 εβδομάδες μετά το πρώτο στάδιο της αφαίρεσης σκουληκιών.

Οι λαϊκές θεραπείες έχουν αποδειχθεί και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερες από τα ανθελμινθικά που προσφέρουν οι φαρμακολογικοί οργανισμοί.

Το κύριο πλεονέκτημά τους θα είναι η απουσία αντενδείξεων και παρενεργειών ως τέτοιες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι αδύνατο να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε δημοφιλείς συνταγές παραδοσιακής ιατρικής χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τον συγκεκριμένο τύπο σκουληκιών, τη θέση τους και τα χαρακτηριστικά του σώματός σας. Εάν κάνετε λάθος με την επιλεγμένη μέθοδο θεραπείας, η κατάσταση μόλυνσης μπορεί να γίνει ακόμη πιο καταστροφική.

συμβουλή ειδικού

  1. Η θεραπεία με λαϊκές θεραπείες πρέπει να ξεκινά με διαιτοθεραπεία. Καλύτερα να μην τρώτε κρέας και ψάρι για μια εβδομάδα, δηλ. H. επιμείνετε σε μια χορτοφαγική διατροφή. Αυτό οδηγεί σε αποδυνάμωση των δυνάμεων των παρασίτων, και ως εκ τούτου γίνεται λίγο πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε τα σκουλήκια. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η νηστεία δεν θα είναι μια επιτυχημένη ιδέα σε αυτή την περίπτωση. Η έλλειψη πρόσληψης τροφής στον οργανισμό δεν επηρεάζει τη δύναμη των ελμινθών, αλλά το άτομο θα αισθανθεί πολύ χειρότερα.
  2. Πρέπει να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι πριν φάτε.
  3. Είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί επεξεργασία τροφίμων.
  4. Η έγκαιρη ανίχνευση της λοίμωξης και η πορεία της θεραπευτικής αγωγής έχει μεγάλη σημασία. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος ανάκτησης μειώνεται στο ελάχιστο.