Σκουλήκια: συμπτώματα σε ενήλικες και αποτελεσματική θεραπεία

Ένα από τα είδη σκουληκιών που παρασιτούν στο ανθρώπινο σώμα είναι τα σκουλήκια, ή με άλλα λόγια, τα έλμινθια. Αυτά τα παράσιτα έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να ζουν και να πολλαπλασιάζονται εξαιρετικά γρήγορα σε μια μεγάλη ποικιλία εσωτερικών οργάνων: το συκώτι και τα νεφρά, τον εγκέφαλο και τον μυϊκό ιστό, τα μάτια και τα έντερα.

Πόνος στην κοιλιά με σκουλήκια στο σώμα

Προς μεγάλη μας λύπη, πολλοί από εμάς απλώς υποτιμούμε τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα αυτών των παρασίτων καθώς οι ασθένειες που προκαλούνται από τα σκουλήκια εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Επομένως, ένα θέμα όπως τα σκουλήκια: συμπτώματα σε ενήλικες ασθενείς απασχολεί πολύ όλους.

Σκουλήκια: αιτίες και είδη

Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι αρκεί να πλένουμε πιο συχνά τα χέρια μας και να τηρούμε τους γενικούς κανόνες υγιεινής για να μην μολυνόμαστε από σκουλήκια. Δεν είναι όμως έτσι. Σχεδόν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι φορείς ελμινθών.

Είναι αρκετά δύσκολο να ανιχνεύσετε την παρουσία σκουληκιών στο σώμα ενός ενήλικα, εκτός εάν είστε γιατρός που ειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα της ιατρικής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ασθένεια πρακτικά δεν έχει εμφανή συμπτώματα και σημεία.

Υπάρχουν μερικά από τα πιο κοινά σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχουν εμφανιστεί παράσιτα στο σώμα:

 • Ένα άτομο κουράζεται γρήγορα, εκδηλώνοντας συχνά επιθετικότητα και θυμό χωρίς προφανή λόγο. Οι ασθενείς συχνά παρουσιάζουν σοβαρή κατάθλιψη. Τέτοιοι άνθρωποι δεν κοιμούνται καλά ή υποφέρουν από αϋπνία.
 • Στην κοιλιά του ασθενούς εκδηλώνεται συχνά πόνος και δυσφορία, καθώς και γρύλισμα, μετεωρισμός και μετεωρισμός. Οι άρρωστοι χάνουν την όρεξή τους και χάνουν βάρος γρήγορα. Ή ίσως το αντίστροφο - οι ασθενείς έχουν υπερβολικά έντονη όρεξη και δεν μπορούν να πάρουν αρκετό φαγητό. Η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια είναι συχνές.
 • Τροφοδοτώντας με το αίμα του «ιδιοκτήτη» τους τα έλμινθια, ο ασθενής συχνά εμφανίζει συμπτώματα όπως αναιμία ή αναιμία.
 • Συχνά, οι χρήστες ελμινθών υποφέρουν από εξανθήματα του δέρματος ή των βλεννογόνων όλων των ειδών και επίσης αναπτύσσουν διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις.

Εάν ένα άτομο εμφανίσει τουλάχιστον ένα από αυτά τα σημάδια, θα πρέπει να το ειδοποιήσει και να υποβάλει ένα επείγον αίτημα σε μια ιατρική μονάδα.

Η κύρια οδός εισόδου των ελμίνθων στο σώμα είναι μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα, μαζί με φαγητό ή ποτό. Οι παρασιτολόγοι διακρίνουν τους ακόλουθους κύριους τρόπους προσβολής από παράσιτα:

 • Ελμινθίαση. Τα παράσιτα εισέρχονται στο σώμα του ασθενούς μέσω ποτών ή χώματος. Αυτό μπορεί να είναι η άμεση επαφή με ζώα ή η κατάποση αυγών από μύγες που έχουν γεννηθεί σε τρόφιμα ή φρούτα και λαχανικά.
 • Επικοινωνία. Αυτή η οδός μόλυνσης με παράσιτα είναι πιθανό να συμβεί μέσω επαφής με ένα ήδη μολυσμένο άτομο.
 • Βιοελμινθίαση. Σε αυτή την περίπτωση, τα παράσιτα εισέρχονται στο σώμα από την κατανάλωση κακομαγειρεμένου κρέατος από ζώα, πουλερικά ή ψάρια.
 • Τσιμπήματα εντόμων. Τα κουνούπια είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους φορείς των σκουληκιών. Ενώ το κουνούπι τσιμπάει ένα άρρωστο και υγιές άτομο, μολύνει το δεύτερο με σκουλήκια.

Από τα προηγούμενα, συνάγεται ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι πρόκλησης μόλυνσης από σκουλήκια. Ωστόσο, μια από τις πιο κοινές και επικίνδυνες μεθόδους είναι η κοπράνων-στοματική (με φαγητό και νερό).

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας αρκετά περίπλοκος μηχανισμός που έχει ορισμένα συγκεκριμένα εμπόδια που εμποδίζουν τους ελμίνθους να εισέλθουν και να αναπτυχθούν στο σώμα.

Ένα από τα πρώτα εμπόδια είναι το σάλιο, το οποίο περιέχει πολλά διαφορετικά ένζυμα. Αυτά τα ένζυμα είναι που έχουν μια μοναδική ικανότητα να επηρεάζουν δυσμενώς τη συντριπτική πλειοψηφία των ειδών σκουληκιών.

Εάν τα σκουλήκια επιβιώσουν, θα εισβάλουν στο στομάχι. Αλλά ακόμη και εδώ, τους περιμένει μια μάλλον δυσάρεστη έκπληξη - υδροχλωρικό οξύ και διάφορα ένζυμα, τα οποία έχουν όλες τις απαραίτητες ιδιότητες για να καταστρέψουν μεγάλο αριθμό ειδών παρασίτων. Επιπλέον, η φυσική εντερική ανοσία του ανθρώπου δεν πρέπει να υποτιμάται.

Εντερική μικροχλωρίδα και ο τραυματισμός τους με σκουλήκια

Εντερική χλωρίδα, ένζυμα, αιμοσφαίρια - αυτοί είναι οι ακούραστοι μαχητές κατά των σκουληκιών. Αυτά τα φυσικά εμπόδια είναι που υποτίθεται ότι προστατεύουν το σώμα μας από τα παράσιτα. Ωστόσο, μόλις φθαρεί αυτή η πανοπλία, το σώμα μας δέχεται ενεργή επίθεση από διάφορους τύπους σκουληκιών.

Για να γνωρίζετε ακριβώς πώς να αντιμετωπίζετε τα παράσιτα, πρέπει να γνωρίζετε τις ποικιλίες και τις ιδιότητές τους. Κατά την ταξινόμηση των σκουληκιών, υπάρχουν τρεις κύριες ομάδες:

 • Στρογγυλά σκουλήκια. Οι εκπρόσωποι αυτής της ομάδας ονομάζονται επίσης νηματώδεις και έχουν περισσότερους από 24. 000 τύπους παρασίτων. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των στρογγυλών σκουληκιών είναι το στρογγυλό σχήμα τους σε διατομή. Έχουν ένα μακρύ και επίμηκες σώμα, του οποίου τα δύο άκρα είναι μυτερά. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι αυτού του τύπου παρασίτου περιλαμβάνουν τα στρογγυλά σκουλήκια, τους μαστιγίους, τα σκουλήκια καρφίτσας και τις τριχίνες.
 • Ταινίες. Από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κύκλου ζωής αυτού του τύπου παρασίτου είναι το γεγονός ότι έχουν έναν ενδιάμεσο «ξενιστή» που είναι ένα ζώο ή ένα ψάρι. Η κατανάλωση κακομαγειρεμένου ή ωμού κρέατος ζώων ή ψαριών έχει σχεδόν 100 τοις εκατό πιθανότητα να προσβληθεί από ταινία. Οι πιο συνηθισμένοι εκπρόσωποι αυτού του είδους είναι ο σκώληκας ευρείας ζώνης, η ταινία βοείου κρέατος, η ταινία νάνος κ. λπ.
 • Θηλαστικό ζώο. Οι εκπρόσωποι αυτής της ομάδας έχουν ένα επίπεδο σώμα σε σχήμα φύλλου, μήκους έως 1, 5 - 2 m. Στο ένα άκρο της κοιλάδας υπάρχουν δύο βεντούζες που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση των παρασίτων στο υπόστρωμα. Συνήθως, οι βδέλλες επηρεάζουν τα έντερα, τον μυϊκό ιστό ή το ανθρώπινο νευρικό σύστημα.

Διάγνωση σκουληκιών στον άνθρωπο

Είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί η παρουσία σκουληκιών στο σώμα ενός ενήλικα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα συμπτώματα της ελμινθίασης (κεφαλαλγία, απώλεια όρεξης, πυρετός, γαστρεντερική δυσλειτουργία κ. λπ. ) μοιάζουν πολύ με συμπτώματα άλλων ασθενειών.

Επιπλέον, συχνά τα συμπτώματα της παρουσίας ελμινθών στο σώμα του ασθενούς είναι μια συνηθισμένη αλλεργία. Υπάρχουν συχνά περιπτώσεις που ένας παρασιτολόγος με μεγάλη πιθανότητα υποψιάζεται ότι ο ασθενής έχει σκουλήκια, οι εργαστηριακές εξετάσεις δεν το επιβεβαιώνουν και ο ασθενής έχει υποβληθεί ανεπιτυχώς σε θεραπεία για δυσβίωση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σκουλήκια: συμπτώματα σε ενήλικες, θεραπεία - ένα ερώτημα που απασχολεί την κοινωνία μας για περισσότερα από εκατό χρόνια. Μία από τις πιο κοινές και ευρέως χρησιμοποιούμενες μεθόδους για τον προσδιορισμό της ελμινθίασης σε ενήλικες είναι η ανάλυση των κοπράνων για αυγά ελμίνθου.

Δυστυχώς, η ποσοστιαία απόδοση αυτής της μεθόδου είναι μόνο 20%. Και στο υπόλοιπο 80% των ασθενών, είναι αδύνατο να διαγνωστεί η παρουσία ελμινθών στο σώμα. Η χαμηλή απόδοση μιας τέτοιας ανάλυσης έγκειται στο γεγονός ότι οι ειδικοί δεν λαμβάνουν υπόψη ένα τέτοιο γεγονός όπως η ωοτοκία από σκουλήκια. Για παράδειγμα, λάβετε υπόψη τα στρογγυλά σκουλήκια. Γεννούν αυγά κυρίως το πρωί (γύρω στις 4 π. μ. - 5 π. μ. ). Αυτό σημαίνει ότι τα περιττώματα που αφαιρούνται για ανάλυση το βράδυ δεν θα έχουν αυγά σκουληκιών μέσα τους.

Οι παρασιτολόγοι χρησιμοποιούν συχνά μια μέθοδο όπως η εντεροβίαση. Η ουσία αυτής της τεχνικής είναι ότι λαμβάνεται μια απόξεση από τον ασθενή στον πρωκτικό σωλήνα. Δυστυχώς, ούτε αυτή η μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική.

Η εξέταση αίματος του ασθενούς επίσης δεν δίνει υψηλά ποσοστά ανίχνευσης της παρουσίας ελμινθών. Και στις δύο περιπτώσεις, ο λόγος είναι ο ίδιος - ο χρόνος ανάλυσης και η περίοδος απόρριψης της κύστης δεν συμπίπτουν.

Ορισμένοι ειδικοί χρησιμοποιούν ένα ειδικά σχεδιασμένο τεστ, απαντώντας σε αυτό, είναι δυνατό να προσδιοριστεί περίπου το 50% της ανάπτυξης ελμινθίασης σε έναν ασθενή. Ακολουθούν οι ερωτήσεις για αυτό το τεστ:

 • Νιώθετε φαγούρα στον πρωκτό σας;
 • Είτε υπάρχει εξάνθημα.
 • Νιώστε άρρωστος το πρωί.
 • Υποφέρετε από αϋπνία;
 • Έχεις πικρία στο στόμα σου;
 • Είναι οι λεμφαδένες σας πρησμένοι;
 • Παρατηρείτε πόνο στην περιοχή των μυών;

Εάν ο ασθενής απαντήσει θετικά σε 7 ερωτήσεις, μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία ελμινθών στο σώμα ενός ενήλικα.

Η σύγχρονη ιατρική προτείνει τη χρήση μιας τέτοιας μεθόδου όπως η δοκιμή με υπεριώδες σαρωτή δέρματος. Δυστυχώς, αυτή η μέθοδος διάγνωσης της ελμινθίασης δεν χρησιμοποιείται συχνά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εξοπλισμός για να το κάνει (υπεριώδεις σαρωτές δέρματος) είναι αρκετά ακριβός και δεν έχει κάθε ιατρικό ίδρυμα την οικονομική δυνατότητα να τον αγοράσει.

Είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η παρουσία κύστεων σκουληκιών στα κόπρανα ενός ατόμου, αλλά και σε μέρη του σώματός του, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο όπως το ιστολογικό συμπρόγραμμα. Η ουσία αυτής της μεθόδου είναι η εξέταση πολλαπλών στρωμάτων περιττωμάτων κάτω από ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στους παρασιτολόγους να έχουν τα πιο ακριβή αποτελέσματα.

Για να προσδιορίσουν την παρουσία σκουληκιών στους πνεύμονες του ασθενούς, οι γιατροί συνταγογραφούν πρώτα μια ακτινογραφία, καθώς και μια εργαστηριακή εξέταση των πτυέλων του ασθενούς.

Χρησιμοποιώντας αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα, οι παρασιτολόγοι μπορούν εύκολα να προσδιορίσουν την παρουσία παρασίτων στα όργανα του ασθενούς, όπως το ήπαρ ή τον εγκέφαλο.

Η πλήρης εξέταση αίματος ή οι ανοσολογικές εξετάσεις θα βοηθήσουν στην ανίχνευση της παρουσίας παρασίτων στο αίμα του ασθενούς. Για να προσδιορίσουν εάν ένας ασθενής έχει ελμινθίαση, οι ειδικοί χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους.

Δυστυχώς, κανένα από αυτά δεν μπορεί να δώσει το πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα. Από αυτή την άποψη, υπάρχουν περιπτώσεις που η θεραπευτική διαδικασία δεν δίνει θετικά αποτελέσματα, αλλά μόνο επιδεινώνει την κλινική εικόνα και τη γενική κατάσταση του ασθενούς.

Τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφορετικών τύπων σκουληκιών

Ενήλικα σκουλήκια, συμπτώματα και θεραπεία - αυτές οι δύο έννοιες συνδέονται στενά και σχετίζονται άμεσα.

Η διαδικασία θεραπείας της ελμινθίασης είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση. Για παράδειγμα, ορισμένες ασθένειες που προκαλούνται από έλμινθες είναι παρόμοιες με τον καρκίνο, όπως η κυψελοειδής κόκωση. Άλλες ασθένειες που προκαλούνται από ταινία ή εχινόκοκκο μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο χειρουργικά.

Ο τρίτος τύπος ασθένειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με χάπια. Η σωστά επιλεγμένη μέθοδος θεραπείας εξαρτάται από το πόσο σωστά έχει προσδιοριστεί ο τύπος των παρασίτων που έχουν εγκατασταθεί στο σώμα ενός ενήλικα.

Η πολυπλοκότητα της θεραπείας έγκειται στο γεγονός ότι τα ανθελμινθικά καταστρέφουν μόνο τους ενήλικες και οι προνύμφες και τα αυγά παραμένουν στο ανθρώπινο σώμα και συνεχίζουν να παρασιτούν εκεί.

Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θανάτωση των σκουληκιών μπορούν υπό όρους να χωριστούν στις ακόλουθες ομάδες:

 • Μέσα που περιέχουν μεβενδαζόλη. Αυτή η ομάδα φαρμάκων χρησιμοποιείται ευρύτερα στη θεραπεία ασθενειών όπως η ασκαρίαση, η τενίαση, η εχινοκοκκίαση, η κυψελιδική κοκκίαση, η τριχοειδική κοκκίαση, η ελμινθίαση μικτού τύπου κ. λπ.
 • Παρασκευάσματα που περιέχουν διαιθυλοκαρβαμαζίνη. Βασικά, αυτοί οι παράγοντες έχουν δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα στη θεραπεία ασθενειών που επηρεάζουν το ανθρώπινο λεμφικό σύστημα, τις ίνες που βρίσκονται κάτω από το δέρμα και τους ιστούς των ματιών.
 • Μέσα, η δραστική ουσία των οποίων είναι η λεβαμισόλη. Τέτοιοι παράγοντες χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της μη-κοτώρωσης, της εντεροβίασης, της τριχοστρογλώρωσης, της τριχοκεφαλίτιδας κ. λπ.
 • Παρασκευάσματα που περιέχουν αλβενδαζόλη. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της κυστικέρκωσης και της ασκαρίασης.

Σε καμία περίπτωση, μην ξεχνάτε ότι η αυτοθεραπεία δεν συνιστάται εάν εντοπιστεί ελμινθίαση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές και επιδείνωση της κλινικής εικόνας.

Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι τα περισσότερα ανθελμινθικά έχουν τοξικές ιδιότητες και απαιτούν ένα ειδικά σχεδιασμένο σχήμα για τη χορήγησή τους.

Για να επιτευχθεί θετική θεραπεία, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό που ειδικεύεται στην παρασιτολογία. Η αυστηρή τήρηση των ιατρικών συστάσεων είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για τη θεραπεία.

Τέτοια παράσιτα του ανθρώπινου σώματος όπως τα σκουλήκια είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Προκειμένου η θεραπευτική διαδικασία να είναι πιο αποτελεσματική, οι παρασιτολόγοι προσπαθούν να προσδιορίσουν όσο το δυνατόν ακριβέστερα σε ποιο είδος ανήκουν τα παράσιτα που έχουν εγκατασταθεί στο σώμα του ασθενούς.

Για να καταστρέψουν τα σκουλήκια, οι γιατροί χρησιμοποιούν έναν αρκετά μεγάλο κατάλογο φαρμάκων. Ωστόσο, η αυτοθεραπεία δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση. Για τη θεραπεία της ελμινθίασης, αναπτύσσονται ξεχωριστά θεραπευτικά σχήματα, δοσολογία και διάρκεια του μαθήματος. Συνιστάται να ακολουθείτε αυστηρά τις οδηγίες του παρασιτολόγου.