Σκουλήκια στα παιδιά: επικίνδυνα συμπτώματα και θεραπεία

ένα αγόρι παίρνει σκουλήκια από έναν σκύλο

Η λοίμωξη από ελμίνθους είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες της παιδικής ηλικίας. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, τα σκουλήκια επηρεάζουν περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους, το 80% των οποίων είναι παιδιά. Τα συμπτώματα της παρουσίας σκουληκιών στο σώμα δεν είναι πάντα έντονα. Σκεφτείτε ποια είναι τα κύρια σημάδια της λοίμωξης από ελμίνθους στα παιδιά, οι μέθοδοι αντιμετώπισής τους και τα προληπτικά μέτρα.

Τύποι ελμινθών

Υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη σκουληκιών. Όλα μπορούν να χωριστούν σε τρεις ομάδες:

 1. Νηματώδεις (καρφιτσωτοί, στρογγυλοί σκώληκες, μαστίγοι).
 2. Ταινίες (ταινία βοδινού, χοιρινή ταινία).
 3. Σκουλήκια Fluke (γάτα και βδέλλες Σιβηρίας).

Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά έχουν σκουλήκια που ανήκουν στην πρώτη ομάδα. Ανάμεσα τους:

 1. Τα στρογγυλά σκουλήκια είναι μακριά σκουλήκια με μυτερά άκρα. Το χρώμα μπορεί να είναι διαφορετικό: από ροζ έως κίτρινο. Οι ενήλικες παρασιτούν το λεπτό έντερο. Τα στρογγυλά σκουλήκια αναπαράγονται με μεγάλη ταχύτητα - το θηλυκό μπορεί να γεννήσει έως και 240. 000 αυγά την ημέρα.
 2. Pinworms - ανήκουν σε στρογγυλά σκουλήκια και μικρά μεγέθη. Έχουν συνήθως λευκό ή κιτρινωπό χρώμα. Τα θηλυκά γεννούν αυγά κοντά στον πρωκτό και στο περίνεο. Τα ωάρια γίνονται μεταδοτικά μετά από λίγες ώρες.
 3. Τα Vlasoglavs είναι στρογγυλά σκουλήκια με λεπτά μπροστινά άκρα που τους επιτρέπουν να διεισδύσουν στο εντερικό τοίχωμα. Ταυτόχρονα, τα σκουλήκια του μαστίγιου κορεσθούν με το αίμα του και δηλητηριάζουν τα υπόλοιπα όργανα με τις εκκρίσεις τους. Οι εκκρίσεις απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος και μεταφέρονται σε όλο το σώμα.
Τύποι σκουληκιών σε ένα παιδί

Σπουδαίος! Μερικές φορές οι γονείς δεν υποψιάζονται καν ότι οι έλμινθες έχουν εγκατασταθεί στο σώμα του παιδιού τους. Στο χρόνιο στάδιο, η ασθένεια μπορεί να είναι ασυμπτωματική.

Οι έμπειροι γιατροί λένε ότι με μια ενδελεχή εξέταση, τα σκουλήκια μπορούν να βρεθούν ακόμη και σε ένα εξωτερικά υγιές παιδί.

Πώς μολύνονται τα παιδιά

Η άποψη ότι η μόλυνση με σκουλήκια συμβαίνει μέσω ανεπαρκούς φροντίδας των παιδιών θα είναι θεμελιωδώς εσφαλμένη. Οι περιπτώσεις προσβολής από έλμινθες δεν είναι ασυνήθιστες μεταξύ των πιο εύπορων και περιποιημένων παιδιών. Η κύρια πηγή μόλυνσης είναι τα βρώμικα χέρια. Ένα δραστήριο παιδί γνωρίζει τον κόσμο γύρω του και περνά πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, στον κήπο, στην παιδική χαρά και στο σκάμμα. Πρόκειται για μέρη με σημαντική συσσώρευση αυγών σκουληκιών. Συχνά υπάρχουν μολύνσεις από ζώα με τα οποία αρέσει να παίζουν στα παιδιά.

Τα άπλυτα λαχανικά και φρούτα είναι ένας άλλος κίνδυνος. Ειδικά εκείνα τα είδη των οποίων οι καρποί έρχονται σε επαφή με το έδαφος, όπως οι φράουλες, δεν πρέπει να τρώγονται άπλυτα.

Σπουδαίος! Δεν πρέπει να πιστεύετε ότι τα καθαρισμένα φρούτα (μπανάνες, μανταρίνια, πορτοκάλια) είναι απολύτως ασφαλή. Πρέπει να πλένονται εξίσου καλά με άλλα φρούτα πριν από την κατανάλωση.

Μπορείτε να μολυνθείτε από σκουλήκια τρώγοντας φρέσκο αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα. Εάν το ζώο διατηρήθηκε σε συνθήκες που δεν πληρούν τις προδιαγραφές υγιεινής, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι παράσιτα έχουν εγκατασταθεί στο γάλα του. Μια άλλη αιτία των σκουληκιών μπορεί να είναι το κρέας και τα ψάρια που δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά.

το παιδί μολύνεται με σκουλήκια από τη γάτα

Η μόλυνση δεν μπορεί να αποφευχθεί εάν το παιδί δεν έχει αναπτύξει συνήθειες υγιεινής των χεριών πριν από τα γεύματα και μετά την τουαλέτα. Οι κακές συνήθειες του δαγκώματος των νυχιών, του πιπιλίσματος των δακτύλων, του δαγκώματος της μύτης ενός στυλό ή μολυβιού δεν είναι σε καμία περίπτωση αβλαβείς, όπως φαίνεται με την πρώτη ματιά, αφού τα χέρια των παιδιών δεν είναι πάντα αρκετά καθαρά. Είναι απολύτως απαράδεκτο για ένα παιδί να χαϊδεύει ή να χειρίζεται αδέσποτες γάτες ή σκύλους.

Συνήθη συμπτώματα

Όλα τα σημάδια της εκδήλωσης μόλυνσης με σκουλήκια μπορούν να χωριστούν σε γενικά και ειδικά, τα οποία είναι χαρακτηριστικά ορισμένων τύπων παρασίτων. Η παρουσία γενικής δηλητηρίασης στο σώμα των παιδιών μπορεί να κριθεί από τις γενικές εκδηλώσεις των βλαβών από σκουλήκια:

 • Διαταραχές κοπράνων (δυσκοιλιότητα, διάρροια).
 • συχνή ζάλη, ναυτία, κακή αναπνοή.
 • σοβαρή απώλεια βάρους λόγω του γεγονότος ότι τα παράσιτα απορροφούν τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.
 • δερματολογικές ασθένειες (εξάνθημα, θηλώματα, διάθεση, εύθραυστα νύχια).
 • Διαταραχές του νευρικού συστήματος (διάθεση, δάκρυα, κακός ύπνος και χρόνια κόπωση στο παιδί).
 • χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης?
 • Διαταραχές της ανοσίας, που οδηγούν σε κοινές ιογενείς ασθένειες.
 • χαμηλή αντίσταση σε αναπνευστικές ασθένειες (ιγμορίτιδα, ρινικοί πολύποδες, πολύποδες).
 • αλλεργική αντίδραση.
Αίσθημα αδιαθεσίας σε ένα παιδί με σκουλήκια

Σπουδαίος! Ο συνήθης προφυλακτικός εμβολιασμός μπορεί να είναι ένα σημάδι της παρουσίας παρασίτων. Σε περίπτωση σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον παρασιτολόγο!

Σημάδια προσβολής από σκώληκα

Οι φροντισμένοι γονείς θέλουν να μάθουν πώς μοιάζουν τα σκουλήκια στα κόπρανα ενός παιδιού. Συνήθως τα σκουλήκια καρφίτσας σε γλάστρα ή κοντά στον πρωκτό ενός παιδιού εμφανίζονται μόνο σε προχωρημένες περιπτώσεις. Κατά κανόνα, σπάνια φαίνονται με γυμνό μάτι. Ωστόσο, μια παρατηρητική μητέρα θα προσέχει πάντα τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Κνησμός του πρωκτού?
 • Κοιλιακός πόνος, ειδικά γύρω από τον ομφαλό.
 • σιελόρροια, ναυτία?
 • Άγχος σε ένα παιδί που ξυπνά συχνά ή ταράζεται στον ύπνο του.
 • Τρίξιμο των δοντιών κατά τον ύπνο (χωρίς οριστική ιατρική απόδειξη).

Όταν ένα παιδί φαγούρα στον πρωκτό, ειδικά τη νύχτα, οδηγεί στην εισαγωγή παρασίτων στα χέρια και αργότερα στο δέρμα σε όλο το σώμα. Αυτό καθιστά πιθανές φλεγμονώδεις ασθένειες του δέρματος. Το χτένισμα του πρωκτού είναι επίσης επικίνδυνο καθώς συμβάλλει στην εκ νέου μόλυνση με σκουλήκια καρφίτσας εάν το παιδί βάζει φαγητό, παιχνίδια ή το στόμα του χωρίς να πλένει τα χέρια του.

Κοιλιακός πόνος σε παιδί με σκουλήκια

Τα νεαρά κορίτσια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εισβολής των σκουληκιών στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, όπου τα θηλυκά σέρνονται έξω από τον πρωκτό. Η λοίμωξη αυτή συνοδεύεται από ακράτεια ούρων και υπερβολική έκκριση από τα γεννητικά όργανα. Η ανεπαρκής θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε αισθητή καθυστέρηση στην ανάπτυξη και τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού.

Συμπτώματα βλάβης σε στρογγυλούς και μαστιγίους

Σε αντίθεση με τα σκουλήκια καρφίτσας, τα οποία είναι κοινά σε εύκρατα κλίματα, τα στρογγυλά σκουλήκια προτιμούν τον ζεστό, υγρό αέρα. Υπάρχει υποψία μόλυνσης από Ascaris εάν ένα παιδί χωρίς αναπνευστική νόσο έχει ξηρό βήχα που επιδεινώνεται τη νύχτα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα παράσιτα κινούνται σε όλο το σώμα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα, πυρετό, χλωμό δέρμα και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Με μια σοβαρή μορφή της νόσου, είναι δυνατή η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, οι νευρικές διαταραχές και οι επιληπτικές κρίσεις.

Βήχας σε παιδί με παράσιτα

Η μόλυνση από μαστίγιο είναι συνήθως υποτονική ή ασυμπτωματική, αλλά μπορεί να εμφανιστεί αιματηρή διάρροια, αναιμία και καθυστερημένη σωματική ανάπτυξη.

Διάγνωση της ελμινθίασης

Μια σειρά εξετάσεων και μελετών είναι απαραίτητες εάν υπάρχει υποψία ότι ένα παιδί έχει μολυνθεί. Οι διαγνωστικές μέθοδοι καθορίζουν τον τύπο του παρασίτου. Το παιδί πρέπει να περάσει:

 • ανάλυση περιττωμάτων στα αυγά από σκουλήκια - πρέπει να το πάρετε με ένα διάλειμμα αρκετών ημερών.
 • Ανάλυση για δυσβίωση - καθορίζει τη διαφορά μεταξύ του δείκτη E. coli και του κανόνα.
 • μια γενική εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό του επιπέδου σιδήρου στο σώμα.
 • Ξύσιμο για σκουλήκια καρφίτσας.

Σπουδαίος! Μία μόνο ανάλυση για την παρουσία ελμινθών στα κόπρανα σε πολλές περιπτώσεις δεν αποκαλύπτει παράσιτα στο σώμα του παιδιού. Η επανεξέταση των κοπράνων είναι πολύ σημαντική.

Διάγνωση των σκουληκιών σε ένα παιδί

Δεδομένου ότι τα σκουλήκια και τα στρογγυλά σκουλήκια πεθαίνουν γρήγορα έξω από το ανθρώπινο σώμα, συνιστάται η ανάλυση κοπράνων για την παρουσία ελμινθών το συντομότερο δυνατό μετά την κένωση. Η απόξεση για σκουλήκια καρφίτσας πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Είναι υποχρεωτικό όταν ένα παιδί μπαίνει σε νηπιαγωγείο, σχολείο ή νοσοκομείο.

Για να αποκλειστεί ο κίνδυνος εισβολής παρασίτων σε άλλα εσωτερικά όργανα, γίνεται υπερηχογράφημα, ενδοσκοπικές εξετάσεις και αξονική τομογραφία.

Χαρακτηριστικά της νόσου με τα σκουλήκια σε ένα βρέφος

Συνήθως, η μόλυνση από σκουλήκια εμφανίζεται σε παιδιά μετά από 1 έτος. Αυτή είναι μια εποχή ενεργητικής γνώσης του κόσμου, όταν το μωρό λατρεύει να μελετά και να δοκιμάζει τα αντικείμενα γύρω του. Ωστόσο, περιπτώσεις μόλυνσης με έλμινθους εντοπίζονται και σε βρέφη. Τέτοιες ασθένειες θεωρούνται πολύ σοβαρό πρόβλημα που προκαλεί τεράστιες ζημιές στον ακόμη ανυπεράσπιστο οργανισμό.

Μία από τις κύριες αιτίες της νόσου είναι η μόλυνση με έλμινθες ενώ είναι ακόμα στη μήτρα. Εάν η μέλλουσα μητέρα είναι φορέας σκουληκιών, οι προνύμφες τους μπορούν να εισέλθουν στο έμβρυο μέσω του πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί κατά τη διέλευση του μωρού από το κανάλι γέννησης της μητέρας. Έτσι το μωρό, που μόλις γεννήθηκε, είναι ήδη φορέας σκουληκιών.

ο γιατρός θα εξετάσει το παιδί για συμπτώματα σκουληκιών

Ο κίνδυνος μόλυνσης από ελμίνθια σε ένα βρέφος αυξάνεται καθώς το μωρό αρχίζει να μπουσουλάει. Εάν το σπίτι περιέχει κατοικίδια και δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, είναι εύκολο για ένα μωρό να συγκεντρώσει κάθε είδους βακτήρια και παράσιτα στο σώμα του.

Η αποτελεσματική διάγνωση είναι πολύ πιο δύσκολη στη βρεφική ηλικία από ότι σε ένα παιδί από 1 έτους. Τα σημάδια της ελμινθίασης στα βρέφη μπορεί να περιλαμβάνουν διαταραχές της αφόδευσης, φλεγμονή γύρω από τον πρωκτό και γύρω από τα χείλη στα κορίτσια, απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους, ευερεθιστότητα και άγχος. Ακόμη και με ασήμαντη πιθανότητα μόλυνσης, πρέπει να δείξετε το παιδί σε γιατρό και να πραγματοποιήσετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Παραδοσιακές θεραπείες

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ελμινθίαση θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να αντιμετωπιστεί. Το παιδί πρέπει να οδηγηθεί σε παιδίατρο, παρασιτολόγο και παιδογαστρεντερολόγο. Η φαρμακευτική θεραπεία πραγματοποιείται σε τρεις φάσεις: μια φάση αποτοξίνωσης, μια ανθελμινθική θεραπεία και ένα επόμενο πρόγραμμα καθαρισμού και ενδυνάμωσης.

Δισκία κατά των σκουληκιών στα παιδιά

Προετοιμασίες για σκουλήκια

Πριν από τη χρήση αντιπαρασιτικών παραγόντων, στα παιδιά συνταγογραφούνται ροφητικά για γενικό καθαρισμό του σώματος και αντιισταμινικά για την ανακούφιση από τη φλεγμονή και τις εκδηλώσεις αλλεργιών. Ακολουθεί η λήψη ανθελμινθικών φαρμάκων.

Σπουδαίος! Τα σκευάσματα κατά των σκουληκιών είναι δηλητηριώδη, επομένως μπορούν να ληφθούν μόνο σύμφωνα με τη συνταγή γιατρού και σύμφωνα με την προβλεπόμενη δοσολογία! Μην χρησιμοποιείτε ισχυρά προφυλακτικά φάρμακα!

Κατά τη συνταγογράφηση φαρμάκων, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία του παιδιού, η σοβαρότητα της νόσου και ο κίνδυνος παρενεργειών.

Τα σκευάσματα χαπιών μπορούν να δοθούν σε μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν ήδη να καταπιούν το χάπι. Δεν είναι ασυνήθιστο για ένα παιδί να αρνείται να καταπιεί ή να φτύσει το χάπι. Μην συνθλίβετε ή συνθλίβετε το χάπι. Μπορείτε να δοκιμάσετε να το δώσετε στο παιδί σας ενώ παίζει ή τρώει. Τα φάρμακα με τη μορφή φαρμακευτικού εναιωρήματος είναι πιο κατάλληλα για μωρά και παιδιά ενός έτους. Οι αντιπαρασιτικοί παράγοντες λειτουργούν σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα: η πρώτη μέθοδος καταστρέφει τους ενήλικους έλμινθους και η επόμενη αποτρέπει την ωρίμανση και την αναπαραγωγή των προνυμφών.

Οι παρενέργειες συνήθως υποδηλώνουν τον θάνατο παρασίτων υπό την επήρεια του φαρμάκου. Για να απαλλαγείτε από αυτά, μπορείτε να πάρετε ενεργό άνθρακα. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να γίνεται μετά από 24 ώρες το νωρίτερο, διαφορετικά η αποτελεσματικότητα του αντιελμινθικού μειώνεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να συνταγογραφηθούν πολύπλοκα αντιπαρασιτικά μαθήματα που περιλαμβάνουν πολλά φάρμακα. Τα αντιελμινθικά έχουν μια σειρά από αντενδείξεις. Δεν συνταγογραφούνται σε παιδιά με κακοήθεις όγκους, ορισμένες ασθένειες του αίματος και ηπατική δυσλειτουργία.

Για να απαλλαγείτε από τον σοβαρό κνησμό στον πρωκτό, συνταγογραφούνται αναισθητικά, τα οποία ανακουφίζουν από την αίσθηση ερεθισμού και καψίματος. Το οξείδιο του ψευδαργύρου σε συνδυασμό με κερί μέλισσας ή γλυκερίνη μειώνει τον κνησμό και σχηματίζει ένα προστατευτικό φιλμ στην περιοχή του πρωκτού.

Σπουδαίος! Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, απαιτείται γενικός καθαρισμός του σπιτιού. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να πλύνετε και να σιδερώσετε προσεκτικά τα κλινοσκεπάσματα, να επεξεργαστείτε τα πράγματα και τα παιχνίδια του παιδιού και να καταστρέψετε τις κατσαρίδες και τους κοριούς στο σπίτι.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή. Συνιστώνται ζωοτροφές με πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι ευεργετικές για την κανονική πέψη και την έγκαιρη κίνηση του εντέρου. Είναι καλύτερα να αποκλείσετε τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα από τη διατροφή.

Πώς να αφαιρέσετε τα παράσιτα στο σπίτι

Οι λαϊκές θεραπείες παρουσιάζονται σε πολλές συνταγές που σας επιτρέπουν να αφαιρέσετε τα σκουλήκια στο σπίτι. Η θεραπεία με λαϊκές θεραπείες όχι μόνο θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα σκουλήκια, αλλά θα έχει επίσης θετική επίδραση στη ζωτική δραστηριότητα των οργάνων του παιδιού. Εξετάστε την πιο αποτελεσματική παραδοσιακή ιατρική.

Κλύσματα

Με τη βοήθεια ενός κλύσματος μπορούν να αποβληθούν από τα έντερα τα προϊόντα αποσύνθεσης των ελμίνθων, τα οποία συνεχίζουν να μολύνουν το σώμα του παιδιού ακόμη και μετά τον θάνατό τους. Συνιστάται να προσθέσετε μερικές σκελίδες σκόρδο και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι στο νερό για τη διαδικασία. Ένα τέτοιο υδατικό διάλυμα απορροφάται καλύτερα στο έντερο. Πριν από τη διαδικασία, το μείγμα βράζεται και ψύχεται στους 36 βαθμούς. Τα κλύσματα με σκορδόνερο είναι κατάλληλα και για τα πιτσιρίκια. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, υπάρχει κίνδυνος να κινηθούν ελμίνθοι μέσω των εντέρων. Για να αποφευχθεί αυτό, συνιστάται να πίνετε πολλά υγρά πριν ξεκινήσετε τον κλύσμα.

Κύσμα παρασίτων σε ένα παιδί

Για να διώξετε τα σκουλήκια, μπορείτε να προσθέσετε σκόρδο στο ζεστό γάλα, να ρίξετε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και να βάλετε το μωρό πάνω. Τα σκουλήκια σέρνονται έξω υπό την επίδραση των αναθυμιάσεων του σκόρδου. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας διαδικασίας, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για να μην κάψετε το δέρμα του μωρού.

Θηρανθεμίς

Το Tansy έχει κερδίσει τη φήμη ως ένα εξαιρετικό φάρμακο για τα σκουλήκια της καρφίτσας και των ασκαρίδων λόγω των δηλητηριωδών αιθέριων ελαίων του. Χρησιμοποιούνται με επιτυχία για να διώξουν τα παράσιτα από το ανθρώπινο σώμα. Ο μόνος περιορισμός: απαιτείται υψηλή δόση, η οποία έχει σχεδιαστεί για ενήλικες, για επιτυχή θεραπεία. Στην ερώτηση εάν είναι δυνατόν να χορηγηθεί στα παιδιά τάνσυ ως αντιελμινθικό, δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Το φάρμακο έχει έναν αρκετά μακρύ κατάλογο παρενεργειών: ναυτία, έμετο, υψηλή αρτηριακή πίεση, σπασμούς.

Τσάι από βότανα κατά των σκουληκιών στα παιδιά

Σπουδαίος! Ένα αφέψημα τάνσυ μπορεί να συνταγογραφηθεί μόνο σε παιδί που είναι τουλάχιστον 10 ετών και ζυγίζει τουλάχιστον 30 κιλά. Είναι επικίνδυνο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να παίρνουν τανσί για σκουλήκια.

σπόρος κολοκύθας

Αυτό το απλό εργαλείο ήταν γνωστό από τα αρχαία χρόνια και το χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας. Τόσο αγαπητοί από πολλούς, οι σπόροι κολοκύθας λειτουργούν ως εξαιρετικό φάρμακο για τα παράσιτα. Αντί για σπόρους, μπορείτε να δώσετε κολοκυθόσπορο, το οποίο πωλείται στα φαρμακεία. Λαμβάνεται μισή ώρα πριν από τα γεύματα. Για μικρά παιδιά που δεν ξέρουν ακόμη πώς να τρώνε σπόρους, μπορείτε να μαγειρέψετε ζωμό κολοκύθας. Για να γίνει αυτό, οι σπόροι συνθλίβονται, χύνονται με βραστό νερό και διατηρούνται σε λουτρό νερού. Το υγρό που προκύπτει εγχύεται για 24 ώρες και, μετά από στράγγιση, πίνεται.

Σπόροι κολοκύθας από σκουλήκια σε ένα παιδί

κρεμμύδι

Ρίξτε βραστό νερό πάνω από το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αφήστε το να βράσει για 12 ώρες. Αυτό το έγχυμα πίνεται για αρκετές ημέρες. Τα κρεμμύδια και το σκόρδο είναι καλά για τακτικά γεύματα.

Κρεμμύδια από σκουλήκια σε ένα παιδί

χυμούς

Ο χυμός καρότου θεωρείται ο πιο δημοφιλής όταν πρόκειται για τη θεραπεία των σκουληκιών. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι φρεσκοστυμμένο. Χρήσιμοι χυμοί από παντζάρια, ρόδια και λάχανο, καθώς και αφεψήματα τριανταφυλλιάς. Ωστόσο, πρέπει να καταλάβετε ότι είναι αδύνατο να απαλλαγείτε από τους έλμινθους μόνο με χυμούς. Επομένως, η χρήση τους με άδειο στομάχι θεωρείται μέρος μιας ολοκληρωμένης θεραπείας κατά των ελμίνθων.

Χυμός λαχανικών από παράσιτα σε παιδιά

Φυσικά φυτικά έλαια

Τα έλαια κάνναβης, λιναρόσπορου και κέδρου έχουν αντιπαρασιτικές ιδιότητες. Είναι εντελώς ακίνδυνα για τα μωρά. Μπορείτε να υγράνετε ένα κομμάτι βαμβάκι σε λάδι και να το απλώσετε στον πρωκτό του παιδιού το βράδυ. Αυτή η ενέργεια καταστρέφει τα αυγά των σκουληκιών που γεννά το θηλυκό ενώ το παιδί κοιμάται.

Γιατρός για τη θεραπεία των σκουληκιών

Στις τηλεοπτικές του ομιλίες ο διάσημος γιατρός αναφέρει ότι μόνο με τη βοήθεια σύγχρονων φαρμάκων μπορεί να επιτευχθεί επιτυχία στη θεραπεία των σκουληκιών. Ο γιατρός συνιστά ανεπιφύλακτα στους γονείς να μην κάνουν αυτοθεραπεία και να συμβουλευτούν έγκαιρα έναν ειδικό.

Γιατρός για την εξάλειψη των σκουληκιών στα παιδιά

Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί ποιος τύπος σκουληκιών επιτέθηκε στο μωρό και ποιο από τα φάρμακα θα έχει την πιο αποτελεσματική επίδραση σε αυτό. Από τις λαϊκές θεραπείες, ένας γνωστός γιατρός συμβουλεύει τους σπόρους κολοκύθας και συνιστά μια δόση 300 γραμμαρίων τη φορά. Αλλά ο ειδικός θεωρεί ότι το τρίξιμο των δοντιών σε ένα όνειρο ως ένδειξη ελμινθικής εισβολής είναι μια αδρανής μυθοπλασία.

Πρόληψη της νόσου των ελμινθίων

Για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μόλυνσης από παράσιτα, πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα:

 • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί πλένει τα χέρια του όσο πιο συχνά γίνεται, ειδικά πριν από τα γεύματα και μετά την τουαλέτα.
 • Μην πίνετε ωμό νερό.
 • μην τρώτε ωμό κρέας ή ψάρι.
 • Πλένετε καλά τα λαχανικά και τα φρούτα.
 • Μην αφήνετε το παιδί να αγγίζει αδέσποτα σκυλιά και γάτες με τα χέρια του και να δίνετε τακτικά ανθελμινθικά σε κατοικίδια ζώα.
 • πλένετε τα παιχνίδια του παιδιού καθημερινά.
 • κόψτε κοντά νύχια, κάτω από τα οποία συνήθως συσσωρεύονται αυγά παρασίτων.
 • προσέξτε την προσωπική υγιεινή και την καθαριότητα του σπιτιού.
 • αντιελμινθική προφύλαξη με όλη την οικογένεια το φθινόπωρο και την άνοιξη.
Πλύσιμο των χεριών για την πρόληψη της ανάπτυξης σκουληκιών σε ένα παιδί

Η συμμόρφωση με όλους τους κανόνες δεν αποτελεί απόλυτη εγγύηση προστασίας από τα παράσιτα, αλλά μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης και τις σοβαρές συνέπειές της.