Πρόληψη των ελμίνθων - πώς καταπολεμά την ανοσία και τι να κάνετε

Πρόληψη ελμινθίωνσυνίσταται στην τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής. Πολλοί από εμάς δεν συνειδητοποιούμε καν ότι έχουμε μολυνθεί από πολλά παράσιτα. Η κόπωση, η απάθεια, οι πονοκέφαλοι και η κακή πέψη αποδίδονται συνήθως στην υπερκόπωση ή στην ποιότητα των τροφίμων. Και λίγοι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν προσβολή από παράσιτο.

Το χειρότερο είναι ότι οι ελμινθίασες κρύβονται και σιγά σιγά διαβρώνουν την υγεία μας. Η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει παιδιά των οποίων το σώμα είναι συχνά ανυπεράσπιστο έναντι των παρασίτων. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να προλαμβάνουμε φυσικά τα σκουλήκια με τη βοήθεια της ανοσίας.

Ελμινθικά και βλάβες στον οργανισμό

Η προσβολή από σκουλήκια στον άνθρωπο μπορεί να προκληθεί από περισσότερα από 400 είδη παρασιτικών σκουληκιών. Η μόλυνση λαμβάνει χώρα συχνά μέσω μολυσμένων τροφίμων και νερού, λιγότερο συχνά οι έλμινθες διεισδύουν στο σώμα μέσω του δέρματος.

Σκουλήκια στο ανθρώπινο σώμα

Ανάλογα με την οδό μόλυνσης, τα παράσιτα χωρίζονται σε 3 ομάδες:

 • Βιοελμινθοί- μέσω της τροφής (εχινόκοκκος, μοσχάρι και χοιρινή ταινία)
 • Γεωελμίνθοι- με χέρια μολυσμένα με περιττώματα, είδη οικιακής χρήσης, μερικές φορές νερό (μαστίγιο, αγκυλόστομος, στρογγυλός σκώληκας).
 • Σκουλήκια επαφής- σε περίπτωση προσωπικής επαφής με μολυσμένο άτομο, σπανιότερα σε περίπτωση αυτομόλυνσης (καρφίτσες, νάνος ταινίας).

Σύμφωνα με τη δομή του σώματος, τα παράσιτα χωρίζονται στους ακόλουθους τύπους:

 • στρογγυλά (νηματώδεις).
 • Band (κεστόδες);
 • Flukes (έχουν ισχυρές βεντούζες και επίπεδο σώμα).

Η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει παιδιά που φοιτούν σε προσχολικά ιδρύματα, αγρότες, ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια, ηλικιωμένους και ηλικιωμένους. Τα κατοικίδια μπορεί επίσης να αποτελούν κίνδυνο μόλυνσης.

Στους ενήλικες, οι ελμινθίασες έχουν συχνά λανθάνουσα (κρυφή) πορεία, έχουν παρατεταμένη πορεία και εκδηλώνονται με διάφορα κλινικά συμπτώματα, μεταμφιεσμένα σε άλλη παθολογία. Τα παιδιά χαρακτηρίζονται από οξεία πορεία με έντονα συμπτώματα, η οποία συνδέεται με τις ιδιαιτερότητες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ελμινθοί χρησιμοποιούν το ανθρώπινο σώμα ως πηγή τροφής, ενδιαιτήματος και αναπαραγωγής. Αντίθετα, τα σκουλήκια προκαλούν συστηματική τοξική βλάβη στα ανθρώπινα όργανα και συστήματα απελευθερώνοντας τα προϊόντα της ζωτικής τους δραστηριότητας.

Για παράδειγμα, οι προνύμφες αγκυλόστομων εκκρίνουν ένα αντιπηκτικό για να βοηθήσουν στη διατήρηση της ροής του αίματος. Έχει υπολογιστεί ότι το A. duodenale μόνο προκαλεί 0, 2 ml απώλειας αίματος την ημέρα. Για την απώλεια 5 ml αίματος αρκεί η παρουσία 25 ελμινθών στον οργανισμό. Αλλά συνήθως υπάρχουν πολύ περισσότερα από αυτά. Ως αποτέλεσμα, το μολυσμένο άτομο έχει σοβαρή αναιμία.

Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, οι εισβολές ελμινθών συμβάλλουν στη συχνότερη ανάπτυξη σωματικών ασθενειών, στην επιδείνωση χρόνιων παθολογιών και στις αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό του ξενιστή, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Ένα χαρακτηριστικό των περισσότερων ελμινθίασης είναι μια χρόνια πορεία, η οποία σχετίζεται με παρατεταμένη παρουσία του παθογόνου στο σώμα και επαναλαμβανόμενες επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Η ελμινθίαση στα παιδιά συχνά συνοδεύεται από ποικίλα μη ειδικά συμπτώματα: αδυναμία, κόπωση, ευερεθιστότητα, διαταραχές ύπνου, δυσπεψία, καθυστέρηση της ανάπτυξης και αύξηση βάρους και μειωμένη ανοσία.

Οι ασθένειες που προκαλούνται από έλμινθους μειώνουν την ικανότητα εργασίας και επιδεινώνουν την ποιότητα ζωής.

Ο ρόλος της ανοσίας στους έλμινθους

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε επιφυλακή για την υγεία μας. Προστατεύει τον οργανισμό από την εισαγωγή ιών, βακτηρίων και παρασίτων. Δυστυχώς, η ανοσία αντιμετωπίζει λίγο χειρότερα το τελευταίο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά. Η άμυνα του παιδιού είναι ανεπαρκώς ανεπτυγμένη και οι ελμινθικές εισβολές υπονομεύουν περαιτέρω την αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόληψη των ελμινθών για τα παιδιά είναι τόσο σημαντική.

Τα κατοικίδια μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης από ελμίνθους, ειδικά για τα παιδιά

Η αντιπαρασιτική ανοσία είναι παρόμοια με την αντιβακτηριακή ανοσία. Τόσο οι κυτταρικές όσο και οι χυμικές συνδέσεις εμπλέκονται στην προστασία από τους έλμινθους. Το πρώτο εμπόδιο για τους εισβολείς είναι το δέρμα και οι βλεννογόνοι. Πιο συχνά, τα σκουλήκια εισέρχονται στο σώμα μέσω του πεπτικού σωλήνα. Η επένδυση του στομάχου και των εντέρων περιέχει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που πυροδοτούν έναν καταρράκτη αντιδράσεων για να απωθήσουν το παράσιτο και να το απομακρύνουν από το σώμα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι έλμινθοι έχουν τους δικούς τους αμυντικούς μηχανισμούς που συχνά τους επιτρέπουν να περάσουν εύκολα το πρώτο φράγμα.

Η ανοσία στους έλμινθους χωρίζεται σε πρωτογενή και δευτερογενή. Δεδομένου ότι ο πρωταρχικός άνθρωπος γεννιέται, είναι ένας γενετικά καθορισμένος αμυντικός παράγοντας. Δεύτερον, ειδικά αντισώματα κατά ενός συγκεκριμένου τύπου παρασίτου σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της ζωής μετά τη μόλυνση και την παραγωγή.

Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα TSLP (Thymus Stromal Lymphopoietin) προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των επιστημόνων. Λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων της, η κυτοκίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του σώματος από τα σκουλήκια. Ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης, το TSLP μπορεί να αυξήσει ή να καταστείλει τις αμυντικές αντιδράσεις που ρυθμίζονται από δύο τύπους Τ λεμφοκυττάρων.

Η πιθανότητα μόλυνσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έμφυτη ανοσία και την υγεία ολόκληρου του ανοσοποιητικού συστήματος, η αποτελεσματικότητα του οποίου είναι πάντα ατομική και εξαρτάται από τον τύπο του σκουληκιού.

Η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται από τη διατροφή μας, εάν το σώμα δεν έχει τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για να χτίσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, τότε η απάντηση στη μόλυνση θα είναι αδύναμη και ο αγώνας θα καταλήξει σε ήττα.

Η ανοσία χρειάζεται βιολογικά δραστικές ουσίες που έρχονται σε εμάς με το φαγητό. Σε περίπτωση χρόνιου στρες ή ασθένειας, είναι επιτακτική ανάγκη η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς το σώμα χρησιμοποιεί όλα τα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του νευρικού συστήματος, καθώς και βότανα. Και μόνο σε ακραίες περιπτώσεις καταφεύγετε σε φαρμακευτική θεραπεία.

Πώς λειτουργεί η ανοσία στα σκουλήκια;

Η πρωτογενής ανοσία στους έλμινθους μπορεί να λειτουργήσει με διάφορους τρόπους:

 1. Το παράσιτο προσαρμόζεται στο εσωτερικό περιβάλλον του οργανισμού ξενιστή, αναπτύσσεται καλά, αναπτύσσεται, πολλαπλασιάζεται. Η ανοσολογική απόκριση είναι ελάχιστη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ελμινθίες είναι μακροχρόνιες, μερικές φορές δύσκολες. Ένα παράδειγμα είναι η εισβολή των νάνων ταινίας.
 2. Μια μέτρια ανοσοαπόκριση εμφανίζεται με την εισαγωγή του ελμινθίου. Αυτό περιορίζει τη γονιμότητα του σκουληκιού. Παράδειγμα στρογγυλού σκουλήκι.
 3. Η αμυντική αντίδραση είναι καλά ανεπτυγμένη, η οποία εμποδίζει την πλήρη ανάπτυξη του παρασίτου. Το σκουλήκι δεν φθάνει σε σεξουαλική ωριμότητα, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία. Η ασθένεια είναι βραχύβια ή έχει μια λανθάνουσα πορεία.
 4. Η αποτελεσματική πρωτογενής ανοσία σταματά την εισαγωγή παρασίτων στο στάδιο του δέρματος και των βλεννογόνων. Ως αποτέλεσμα, οι έλμινθες δεν διεισδύουν στα εσωτερικά όργανα και δεν βλάπτουν την υγεία.

Η δευτερογενής ανοσία βοηθά το σώμα να ανταποκριθεί ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά σε επαναλαμβανόμενες ελμινθικές εισβολές. Αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη σκουληκιών στο πρώτο στάδιο της μόλυνσης και μειώνει τις τοξικές επιδράσεις. Η προστατευτική αντίδραση βασίζεται στην παρουσία αντισωμάτων (ανοσοσφαιρινών) έναντι αυτού του τύπου ελμινθίου στο αίμα.

Οι κύριες συνδέσεις της ανοσολογικής άμυνας κατά της εισβολής παρασιτικών:

 • η αντίδραση των ιστών των εσωτερικών οργάνων, η οποία οδηγεί στην απομόνωση (σχηματισμός κάψουλας) και στην καταστροφή των σκουληκιών.
 • Παραγωγή ανοσοσφαιρινών Κατηγορίας Α και Ε.
 • Αλλαγές στην ορμονική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στα οιστρογόνα, που βρίσκονται τόσο στο γυναικείο όσο και στο ανδρικό σώμα.
 • κληρονομικός παράγοντας (αντιπαρασιτική πρωτογενής ανοσία).

Ένας δείκτης μόλυνσης είναι ένα υψηλό επίπεδο ηωσινόφιλων στο αίμα, το οποίο υποδηλώνει αλλεργική αντίδραση. Το δεύτερο σημαντικό σημείο είναι η απότομη αύξηση της συγκέντρωσης της ανοσοσφαιρίνης Ε, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει τροφική δυσανεξία.

Σημαντικοί κανόνες πρόληψης

Η ανοσία αντιμετωπίζει την εισαγωγή παρασίτων με διαφορετικούς τρόπους, όχι πάντα αρκετά αποτελεσματικά. Η δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε το σώμα να αντιμετωπίσει την απειλή μιας εξωγήινης εισβολής. Πρέπει να τηρούνται προληπτικά μέτρα ανά πάσα στιγμή και χωρίς εξαίρεση.

Οι γονείς πρέπει να διδάξουν στο παιδί τους κανόνες προσωπικής υγιεινής από μικρή ηλικία για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Τα προληπτικά μέτρα είναι απλά και προσβάσιμα σε όλους, ενώ μπορείτε να εξαλείψετε εντελώς (ή σχεδόν πλήρως) τον κίνδυνο εισβολής ελμινθών. Παρόλα αυτά, οι γιατροί συνιστούν στις ομάδες κινδύνου να προβούν σε πρόσθετη προφύλαξη με φαρμακευτική αγωγή, ακόμη κι αν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Τα φάρμακα λαμβάνονται επίσης σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού εάν η διάγνωση υποψιάζεται μόλυνση ή εάν ανακαλυφθούν σκουλήκια.

Κανόνες για την πρόληψη της ελμινθίασης:

 1. Αγοράστε κρέας και προϊόντα ψαριών από καθορισμένες τοποθεσίες. Οι πωλητές πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ποιότητας και πιστοποιητικό υγείας.
 2. Μαγειρέψτε αρκετό φαγητό. Ακολουθήστε τους κανόνες του αλατίσματος, της κονσερβοποίησης και του τουρσί.
 3. Πίνετε βραστό νερό βρύσης ή φιλτραρισμένο νερό.
 4. Πλύνετε τα λαχανικά και τα φρούτα κάτω από τρεχούμενο νερό πριν από τη χρήση. Τα χόρτα μπορούν να ξεπλυθούν πρώτα με σαπουνόνερο και μετά σε καθαρό νερό. Οι φράουλες βυθίζονται σε διάλυμα σόδας 1%. Μετά από αυτό, τα μούρα πλένονται καλά με τρεχούμενο νερό. Στην περίπτωση των λαχανικών που είναι πολύ μολυσμένα με λιπάσματα, συνιστάται πρώτα να μουλιάσετε σε διάλυμα ασθενούς ιωδίου (όχι περισσότερο από 0, 3%).
 5. Τηρείτε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής. Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά τη χρήση της τουαλέτας, σε εξωτερικούς χώρους, στην αυλή σας, μετά από οποιαδήποτε επαφή με ζώα, συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων.
 6. Καθαρίζετε τακτικά τον χώρο με απολυμαντικό, ειδικά τα μπάνια και την κουζίνα.
 7. Αποπαρασιτώστε τα κατοικίδια ζώα στο πρόγραμμα κτηνιάτρου (συνήθως 1-2 φορές το χρόνο).
 8. Με την εντεροβίαση, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή των χεριών και των νυχιών, πλένετε το παιδί το βράδυ και το πρωί, αλλάζετε κάθε φορά εσώρουχα και κλινοσκεπάσματα, προσιδερωμένα με σίδερο. Αυτό αποτρέπει την επαναλαμβανόμενη αυτομόλυνση.
 9. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να ενισχύσετε και να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η σωστή διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η σωστή απόκριση στο στρες και η απόρριψη κακών συνηθειών μειώνουν τον κίνδυνο παρασιτικής μόλυνσης.
 10. Χημειοπροφύλαξη 1-2 φορές το χρόνο σύμφωνα με το σχήμα που συνταγογραφεί ο γιατρός.
Για την πρόληψη των ελμινθών, πρέπει να ακολουθείτε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Τα φάρμακα για τα σκουλήκια λαμβάνονται σε μορφή δισκίου.Πρόκειται για χημειοπροφύλαξη που στοχεύει στην καταστροφή των παρασίτων που μπορεί να έχουν εισέλθει στον οργανισμό αλλά δεν έχουν προλάβει να προκαλέσουν αντίδραση από τα εσωτερικά όργανα.

Έχουν αντιελμινθικό αποτέλεσμαΣπόροι κολοκύθας.Πριν φάτε, οι σπόροι μπορούν να τεμαχιστούν και να αναμειχθούν με λίγο μέλι. Η ημερήσια δόση για ενήλικες είναι 300 γραμμάρια, για παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους. Έως 4 ετών - 80 γραμμάρια, Έως 7 ετών - 100 γραμμάρια, Έως 10 ετών - 150 γραμμάρια, Έως 15 ετών - 200 γραμμάρια Μετά από 3 ώρες λαμβάνεται καθαρτικό.

Η πρόληψη της ελμινθίασης συνίσταται στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής και στη μαγειρική επεξεργασία των προϊόντων. Ακολουθώντας απλούς κανόνες, μπορούμε να προστατευτούμε από μόλυνση με σκουλήκια. Η ετήσια χημειοπροφύλαξη βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιμετωπίσει τις ξένες επιθέσεις.

Μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε αντιελμινθικό φάρμακο. Ο ειδικός θα επιλέξει το φάρμακο που είναι κατάλληλο για εσάς και θα δώσει συστάσεις για το θεραπευτικό σχήμα. Η ανεξέλεγκτη λήψη μπορεί όχι μόνο να είναι άχρηστη, αλλά και να βλάψει την υγεία σας. Μην το ξεχάσεις αυτό.

Μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα χάπια είναι τα βότανα από σκουλήκια.