Πρωτοζωικά παράσιτα

Μεταξύ των απλούστερων οργανισμών υπάρχουν πολλά παράσιτα ζώων και ανθρώπων. Παρακάτω είναι τα παρασιτικά πρωτόζωα που προκαλούν τις πιο σοβαρές και συχνές ασθένειες.

Δυσεντερία Amoeba

Η αμοιβάδα της δυσεντερίας είναι παρόμοια με την κοινή, αλλά είναι μικρότερη και έχει μικρότερα και ευρύτερα ριζώματα. Στο στάδιο της κύστης, εισέρχεται στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα μέσω του στόματος. Στο παχύ έντερο, η αμοιβάδα αφήνει την κύστη και τρέφεται με βακτήρια χωρίς να βλάπτει τους ανθρώπους. Στο μέλλον, αυτός ο απλούστερος οργανισμός αρχίζει να εισβάλλει στο εντερικό τοίχωμα, τρέφεται με ερυθρά αιμοσφαίρια και γίνεται παράσιτο. Έλκη σχηματίζονται στο έντερο και αδειάζουν το ανθρώπινο σώμα. Υπάρχει μια ασθένεια της αμοιβικής δυσεντερίας ή της αμοιβαίας.

Η αμοιβαία δυσεντερία μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να φτάσει στο ήπαρ. Και εδώ, το παράσιτο οδηγεί στο σχηματισμό πυώδους έλκους.

Οι αμοιβάδες σχηματίζουν κύστεις και αφήνουν το ανθρώπινο σώμα με αδιαπέραστα σωματίδια τροφίμων. Οι ήπιες κύστεις εξαπλώνονται εύκολα. Εάν δεν πλένετε τα χέρια και το φαγητό σας, μπορείτε να μολυνθείτε.

Plasmodium ελονοσίας

Τα πλασμίδια είναι παρασιτικά πρωτόζωα. Μερικοί τύποι πλασμωδίας προκαλούν ελονοσία στους ανθρώπους. Ο φορέας πλασμωδίας ελονοσίας είναι το κουνούπι της ελονοσίας. Σε περίπτωση δαγκώματος εντόμου, το πλασμώδιο εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος του ξενιστή. Μαζί με το αίμα φτάνει στο συκώτι, όπου τρέφεται, μεγαλώνει και αναπαράγεται. Μετά από αυτό, πολλά πλασμίδια επιστρέφουν στην κυκλοφορία του αίματος και αρχίζουν να παρασιτούν στα ερυθροκύτταρα, καταστρέφοντάς τα και απελευθερώνοντας τα απόβλητα που δηλητηριάζουν τον ξενιστή. Ένα άτομο αναπτύσσει πυρετό, έχει αναιμία.

Εάν ένας ασθενής ελονοσίας δαγκωθεί ξανά από ένα κουνούπι Anopheles, η πλασμωδία μετακινείται τώρα από το άτομο στο κουνούπι. Το Plasmodium αναπαράγεται σεξουαλικά στο σώμα ενός κουνουπιού.

Η ελονοσία είναι διαδεδομένη στην Αφρική. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια. Καταπολέμηση της ελονοσίας, συμπεριλαμβανομένης της θανάτωσης κουνουπιών ελονοσίας.

Τρυπανοσώματα

Το γένος Τρυπανόσωμα είναι παρασιτικά πρωτόζωα με μαστίγια (που σχετίζονται με το Euglena). Ο κύριος ξενιστής τους είναι ένα σπονδυλωτό και τα έντομα είναι συνήθως φορείς. Διαφορετικοί εκπρόσωποι τρυπανοσωμάτων προκαλούν διαφορετικές ασθένειες σε ζώα και ανθρώπους. Παρασιτίζουν κυρίως στο αίμα και στο ποτό. Η πιο γνωστή και πιο κοινή ασθένεια των τρυπανοσωμάτων είναι η ασθένεια του ύπνου.

Ο φορέας της ασθένειας ύπνου είναι η μύγα tsetse. Αυτή η ασθένεια είναι χαρακτηριστική της τροπικής Αφρικής. Η ασθένεια του ύπνου αναπτύσσεται σε δύο στάδια: Οι πρώτες εβδομάδες ενός ατόμου βασανίζονται από πυρετό και πόνο, μετά από ένα μήνα ή περισσότερο υπνηλία, διαταραχές ύπνου και συντονισμού και συμβαίνει αλλαγή στη συνείδηση. Η ασθένεια είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί στο πρώτο στάδιο.

Giardia

Το Giardia είναι ένα γένος των παρασιτικών πρωτόζωων. Το Darmlammlia προκαλεί giardiasis σε ανθρώπους και ζώα, στα οποία το παράσιτο ζει στο λεπτό έντερο.

λάμπλια - ένα γένος προζωικών παρασίτων

Ένα άτομο μολύνεται με giardiasis τρώγοντας άπλυτα τρόφιμα που περιέχουν κύστεις giardia. Βγαίνοντας από την κύστη, η λάμπια κολλάει στο έντερο και τρέφεται με χωνευμένα τρόφιμα.

Leishmania

Το Leishmania είναι ένα άλλο γένος παρασιτικών πρωτόζωων. Προκαλούν λεϊσμανίαση σε ανθρώπους και πολλά άλλα ζώα. Οι φορείς είναι κουνούπια.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι λεϊσμανίαση που σχετίζονται με βλάβες σε διάφορους ιστούς στο σώμα. Ένα από αυτά είναι η δερματική νόσος του Pendinsky.

Κοκκίδια

Τα κοκκίδια παρασιτίζουν πολλά ζώα, όπως σκουλήκια, αρθρόποδα και ψάρια. Προκαλούν ασθένειες κοκκιδίωσης που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην κτηνοτροφία και στην ιχθυοκαλλιέργεια.

Τα κοκκίδια κατακάθονται με τη μορφή σπόρων που περιέχουν παράσιτα κύτταρα.

Το γένος Toxoplasma ανήκει στα κοκκίδια. Οι εκπρόσωποί τους προκαλούν μια τόσο διαδεδομένη ασθένεια όπως η τοξοπλάσμωση στους ανθρώπους. Ένα άτομο μολύνεται μέσω κατοικίδιων ζώων ή κακώς μαγειρεμένου κρέατος. Το τοξόπλασμα επηρεάζει πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του νευρικού συστήματος.