Τύποι ανθρώπινων υποδόριων σκουληκιών (παράσιτα)

Τα πιο δυσάρεστα συμπτώματα με τη μορφή κνησμού και εξανθημάτων μπορεί να προκαλέσουν υποδόρια παράσιτα σε άτομα όλων των ηλικιών. Κάθε εισβολή φέρνει μαζί της πολλά προβλήματα υγείας λόγω επιπλοκών. Τα είδη σκουληκιών με μακρά περίοδο επώασης αρκετών μηνών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Υποδόριο παράσιτο που προκαλεί αποδόμηση

Τύποι παρασίτων που ζουν κάτω από το δέρμα

Ένα υποδόριο σκουλήκι μπορεί να εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα: μέσω απλής επαφής με μολυσμένα άτομα. εντόμων που πιπιλίζουν το αίμα και μεταφέρουν προνύμφες παρασίτων από ζώα.

Το κύριο χαρακτηριστικό μιας τέτοιας εισβολής είναι η δυσκολία αναγνώρισης της παθολογίας, καθώς η λοίμωξη μπορεί αρχικά να μεταμφιέζεται ως άλλες σωματικές ασθένειες.

Αφού το παράσιτο πιάσει κάτω από το πάχος του δέρματος, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μετακινηθεί σε όλα τα εσωτερικά όργανα και να προκαλέσει τη δυσλειτουργία τους. Τα Helminths τρέφονται με αίμα και εκκολάπτουν προνύμφες από αυτό.

Τα κουνούπια είναι οι κύριοι φορείς των παρασίτων του δέρματος

Τα κύρια σημάδια της παρουσίας αυτού του τύπου παρασίτου στο σώμα είναι η σοβαρή αδυναμία, η μειωμένη απόδοση και η συνεχής επιθυμία να χαράξει το δέρμα. Όταν εμφανιστούν αυτά τα σημεία, συνιστάται να επισκεφθείτε έναν ειδικό: έναν θεραπευτή, έναν δερματολόγο, έναν αλλεργιολόγο, έναν ειδικό σε μολυσματικές ασθένειες. Η κοινή εργασία των γιατρών και οι διαγνωστικές μέθοδοι που χρησιμοποιούν στην εργασία τους θα βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση της παρουσίας υποδόριας εισβολής στο σώμα.

Από τις διαγνωστικές μεθόδους, οι εξετάσεις περιττωμάτων, αίματος, τριχωτού της κεφαλής και επιδερμικών γρατζουνιών είναι υποχρεωτικές.

Η πιο συχνή λοίμωξη με υποδόρια ελμινθών εμφανίζεται σε χώρες με πολύ θερμό κλίμα - Κεντρική Ασία, Αφρική, Νότια Αμερική. Επομένως, όταν επιστρέφετε από τουριστικά ταξίδια σε όλες τις ηπείρους, πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα την υγεία σας.

Σπουδαίος! Απαγορεύεται αυστηρά να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας με φάρμακα και λαϊκές θεραπείες - αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και να δηλητηριάσει το σώμα. Είναι απαραίτητο να μην καθυστερήσετε την επίσκεψη στον γιατρό και να τηρήσετε αυστηρά τη συνταγογραφούμενη πορεία του φαρμάκου.

Υπάρχουν πολλοί τύποι σκουληκιών που ζουν στο δέρμα. Τα επεμβατικά είδη που αναφέρονται παρακάτω είναι τα πιο σημαντικά.

Filariasis

Τα υποδόρια ελμινθών αυτού του τύπου αντιπροσωπεύονται από νηματώδη νηματώδη που είναι κοινά σε τροπικές καταστάσεις. Αυτός ο τύπος παρασίτου μπορεί να ζήσει στο δέρμα για αρκετά χρόνια στη σειρά και, μετά την προσαρμογή του, μεταναστεύει μέσω του σώματος αναζητώντας έναν άλλο βιότοπο.

Τα σημάδια της νόσου που εμφανίζονται στην αρχή είναι εξανθήματα με τη μορφή κυψελών και κηλίδων, που συνοδεύονται από κνησμό. Στη συνέχεια προστίθεται η θερμοκρασία.

Σοβαρά σημάδια φιλαρίασης περιλαμβάνουν έκζεμα, έλκη και κονδυλώματα, υποδόρια οζίδια, σοβαρό πονοκέφαλο, υπνηλία, υποδόρια οζίδια και αυξημένο πυρετό.

Συχνά το παράσιτο μπορεί να βρεθεί κατά την εξέταση από οφθαλμίατρο, καθώς του αρέσει να ζει στη βλεννογόνο μεμβράνη του ματιού.

Σπουδαίος! Με μια πρώιμη επίσκεψη στο γιατρό, η φιλαρίαση συμβάλλει στην εμφάνιση οφθαλμικών παθήσεων και οδηγεί σε πλήρη απώλεια της όρασης.

Σχιστοσωμίαση

Το παράσιτο αυτού του είδους ζει σε ζεστά ποτάμια γλυκού νερού και λίμνες σε χώρες με ζεστά κλίματα. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί κατά το μπάνιο ή το πόσιμο νερό.

Το παράσιτο επιτίθεται στο δέρμα και στο ουροποιητικό σύστημα ταυτόχρονα. Τοξικές ουσίες που εισέρχονται στο αίμα δηλητηριάζουν έντονα το σώμα, γεγονός που οδηγεί σε διάφορες διαταραχές στην εργασία πολλών οργάνων και συστημάτων.

Σιστόσωμα ενηλίκων

Σημάδια λοίμωξης με παράσιτο είναι: εξάνθημα με τη μορφή δερματίτιδας και κοκκίνισμα του δέρματος, αφόρητη φαγούρα, νυχτερινές εφιδρώσεις, διογκωμένο ήπαρ, δυσλειτουργία του νεφρικού συστήματος, ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας.

Η σχιστοσωμίαση, η οποία εμφανίζεται με βλάβη στο ουρογεννητικό σύστημα, φράζει τους αγωγούς της ουροδόχου κύστης που εισέρχονται και εξέρχονται.

Σπουδαίος! Για να μην μολυνθεί με αυτό το ελμίνθιο, δεν πρέπει να κολυμπήσετε σε στάσιμα νερά των τροπικών και να πιείτε ωμό νερό από άγνωστες φυσικές πηγές.

Δρακοκλίνωση

Η ασθένεια προκαλείται από παράσιτα rishta roundworm, τα οποία μπορούν να φτάσουν σε μήκος 80 cm. Η μόλυνση με σκουλήκια, που φιλοξενούν χώρες με τροπικά κλίματα και την Κεντρική Ασία, μπορεί να προκύψει από τη χρήση ωμού νερού ή από την επαφή με γάτες και σκύλους που είναι φορείς του σκουλήκι.

Η περίοδος επώασης από τη στιγμή της μόλυνσης με τα αυγά του παρασίτου και η μετανάστευση μέσω του σώματος είναι 1, 5 μήνες. Τα παράσιτα αναπτύσσονται και αναπτύσσονται όλο το χρόνο.

Rishta κάτω από το δέρμα

Η δρακούνωση επηρεάζει κυρίως το δέρμα των κάτω άκρων. Το παράσιτο μπορεί να στρίψει και να ξεδιπλωθεί, σχηματίζοντας ένα μακρύ εξογκώματα στο δέρμα και στη συνέχεια μια φυσαλίδα αρκετά εκατοστά. Μόλις η ουροδόχος κύστη έρθει σε επαφή με το νερό, εκρήγνυται αμέσως, απελευθερώνοντας τις προνύμφες, οι οποίες προκαλούν συμπτώματα σοβαρού εσωτερικού κνησμού.

Σπουδαίος! Εάν δεν πραγματοποιηθεί θεραπεία και καταπολέμηση αυτού του τύπου παρασίτου, το άτομο θα αρχίσει να αναπτύσσει σήψη, γαστρεντερική φλεγμονή ή ακινησία των αρθρώσεων.

ψώρα

Το είδος ακάρεων έως 0, 4 mm είναι ο ένοχος για την ανάπτυξη της ψώρα. Τα παράσιτα μπορούν να μολυνθούν μέσω επαφής με το σώμα του άρρωστου ή τα υπάρχοντά τους εάν το άτομο έχει εξασθενίσει σοβαρά την ασυλία. Η μόλυνση συμβαίνει όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Μικρά παράσιτα που εισέρχονται στο δέρμα εισάγονται πρώτα στην επιδερμίδα, στη συνέχεια στο βαθύτερο στρώμα και μπορούν να μολύνουν ολόκληρο το σώμα με τοξίνες. Τα παράσιτα ροκανίζουν τους αγωγούς όπου γεννούν αυγά.

Ψάρι ακάρεων κάτω από το δέρμα

Τα κλινικά συμπτώματα της παθολογίας εμφανίζονται με τη μορφή κόκκινου εξανθήματος, μικρών κυψελών και απολέπισης του δέρματος: χέρια, μηροί, αγκώνες, γόνατα και μαλλιά. Εάν αντιμετωπίσετε τις περιοχές των εξανθημάτων με διάλυμα ιωδίου, μπορείτε να δείτε τα τσιμπούρια.

Λόγω της ενεργού ανάπτυξης και αναπαραγωγής του παρασίτου, ένα άτομο βασανίζεται από αφόρητη φαγούρα, η οποία εντείνεται τη νύχτα, την επιθυμία να γρατσουνίσει το δέρμα, καθώς και μετά από επαφή με νερό.

Επιπλοκές της ψώρα είναι η ανάπτυξη της φουρουλίωσης, του εκζέματος, της δερματίτιδας και των φυσαλιδωδών δερματικών βλαβών

Σπουδαίος! Για να μην πάρετε ψώρα, πρέπει να ακολουθήσετε τους κανόνες υγιεινής και να αποφύγετε την επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί από ψώρα.

Αποδημία

Προκαλείται από ένα μικροσκοπικό άκαρι, αυτή η ασθένεια είναι εποχιακή και είναι πιο συχνή το φθινόπωρο. Ο σχηματισμός υπερβολικού λίπους στο δέρμα το καλοκαίρι και οι αρνητικές επιπτώσεις των υπεριωδών ακτίνων υπονομεύουν την τοπική ανοσία και συμβάλλουν στην εξάπλωση αυτού του είδους ακάρεων.

Τα παράσιτα μπορούν να μολυνθούν μέσω απλής επαφής με ένα άρρωστο άτομο, καθώς και μέσω της χρήσης των προσωπικών τους αντικειμένων και προϊόντων προσωπικής φροντίδας.

Βλάβες του δέρματος του προσώπου με αποδημία

Η παθολογία, σύμφωνα με κλινικά συμπτώματα, μοιάζει πολύ με την ακμή, η οποία καλύπτει όλο και περισσότερες περιοχές. Ροζ και κόκκινα θηλώματα ευθυγραμμίζουν άφθονα το πρόσωπο και την πλάτη, αφήνοντας τραχιά σημάδια μετά την επούλωση. Ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει φλεγμονή των βλεφάρων, αγγειοδιαστολή και απολέπιση των φρυδιών.

Σπουδαίος! Με την πάροδο των ετών, αναπτύσσεται η αποδημία. Για την ακριβή διάγνωση ενός ατόμου, λαμβάνεται μια ξύστρα από το δέρμα. Η θεραπευτική θεραπεία μπορεί να διαρκέσει έως και 3 μήνες.

Διροφιλαρίαση

Η εισβολή θεωρείται μια επικίνδυνη παρασιτική ασθένεια που προκαλείται από σκουλήκια Dirofilaria, τα οποία μπορούν να φτάσουν τα 30 cm στην ενήλικη ζωή. Αυτός ο τύπος παρασίτου επηρεάζει τον υποδόριο ιστό καθώς και τον οφθαλμικό ιστό και μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια της όρασης.

Η περίοδος επώασης για την ανάπτυξη διροφιλαρίωσης είναι αρκετά χρόνια. Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί από το δάγκωμα των κουνουπιών που μεταφέρουν παράσιτα αυγά από άρρωστους σκύλους και γάτες.

Μια σφραγίδα αναπτύσσεται στο δέρμα, συνοδευόμενη από πόνο, βασανιστική φαγούρα και υπεραιμία. Η σφραγίδα μπορεί να μεγαλώσει σε μέγεθος ενός μέσου αυγού στο οποίο ζει το κουλουριασμένο ελμίνθιο.

Θηλυκή Dirofilaria που λαμβάνεται κάτω από το δέρμα

Βασικά, το παράσιτο ζει στο δέρμα, αλλά μερικές φορές μπορεί να σέρνεται στο μάτι, προκαλώντας προβλήματα όρασης και απώλεια όρασης.

Για να μην μολυνθείτε με αυτόν τον τύπο σκουλήκι, πρέπει να καταπολεμήσετε τα κουνούπια με όλες τις πιθανές μεθόδους και να χρησιμοποιήσετε απωθητικά στην καθημερινή ζωή.

Πώς να απαλλαγείτε από τα υποδόρια παράσιτα

Η καταπολέμηση των σκουληκιών που αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα βασίζεται στη χρήση επιφανειακών και φαρμακευτικών μεθόδων, καθώς και σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Η αντιπαρασιτική θεραπεία για κάθε τύπο ελμινθίου μπορεί να παρουσιαστεί με τη μορφή πίνακα:

Τύπος ελμινθίαση Εφαρμοσμένες μέθοδοι
Filariasis Το Anthelmintic χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της φιλαρίασης. Σε σοβαρές περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.
Σχιστοσωμίαση Χρησιμοποιούνται αντιμόνες και χειρουργικές τεχνικές. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να αποκατασταθούν τα προσβεβλημένα όργανα.
Δρακοκλίνωση Χειρουργική αφαίρεση σκουληκιών.
ψώρα Τοπικές θεραπείες: αλοιφές σαλικυλικού και σαπούνι θείου. Εναιώρημα σαπουνιού και νερού. Διάλυμα υδροχλωρικού οξέος για 1 εβδομάδα. Ανοσολογικά παρασκευάσματα. Καλή απολύμανση των ενδυμάτων και των ειδών οικιακής χρήσης του ασθενούς. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά.
Αποδημία Χρησιμοποιούνται εξωτερικά μέσα: καμφορά αλκοόλη, καθώς και πλήρης καλλυντική φροντίδα (καθαρισμός, μάσκες, τρίψιμο), η χρήση υαλουρονικού οξέος, αλγινικών. Χρησιμοποιούνται ανοσοδιεγερτικά, σύμπλοκα βιταμινών, αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Φροντίστε να αντιμετωπίσετε τις συνοδευτικές παθολογίες διαταραχών του πεπτικού συστήματος και του μεταβολισμού. Η υγιεινή διατροφή και η φυσική θεραπεία είναι απαραίτητα.
Διροφιλαρίαση Χειρουργική θεραπεία. Το μάτι μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να απαλλαγείτε από υποδόρια είδη ελμινθών χάρη στη χειρουργική επέμβαση και την έντονη χημειοθεραπεία.

Επιφανειακή θεραπεία

Χρησιμοποιούνται μέθοδοι επιφανειακής δράσης για την καταπολέμηση των ελμινθών που ζουν στην επιδερμίδα (για παράδειγμα, ψώρα και demodicosis).

Τα εξωτερικά αντιπαρασιτικά φάρμακα τρίβονται στο δέρμα με ψώρα. Αυτά τα φάρμακα τρίβονται σε όλο το σώμα τη νύχτα. Το μάθημα διαρκεί 2 εβδομάδες. Συνιστάται στα άτομα που είχαν επαφή με μολυσμένο άτομο να ακολουθήσουν τις ίδιες διαδικασίες.

Στην αποδημία, χρησιμοποιούνται εναιωρήματα, αλοιφές, διαλύματα, πηκτές, τρίψιμο και κρυοθεραπείες, οι οποίες μειώνουν την έκκριση του σμήγματος, τους στερούν τροφής και μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις του παρασίτου.

Με άλλους τύπους ελμινθών, οι εξωτερικές εκδηλώσεις αφαιρούνται με τη βοήθεια αλοιφών με στεροειδή και αντιβιοτικά.

Όλες οι αλοιφές που επιλέγονται ειδικά από τους γιατρούς καταπραΰνουν τη φλεγμονή, στερούν τα παράσιτα της κινητικής δραστηριότητας και τα σκοτώνουν.

Οι τοπικές διαδικασίες πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο για να αποφευχθεί η βλάβη του δέρματος, να μην διαταραχθεί η ισορροπία οξέος-βάσης και να αποκλειστεί η προσκόλληση παθογόνων μικροβίων στην παθολογία.

Σπουδαίος! Εάν ξεκινήσετε τη θεραπεία σε ζεστή θερμοκρασία, πρέπει να πλύνετε ρούχα και να ζεστάνετε τα μαξιλάρια στον έντονο ήλιο.

φαρμακευτική αγωγή

Ένα ξεχωριστό φάρμακο χρησιμοποιείται για κάθε είδος ελμινθών, που συνταγογραφείται από γιατρό ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

Ορισμένα φάρμακα σκοτώνουν εντελώς τα παράσιτα, ενώ άλλα τα ακινητοποιούν και τα εμποδίζουν να αναπαραχθούν.

Εάν το ελμίνθιο πεθάνει, τότε ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει σημάδια δηλητηρίασης - πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, οπότε τα φάρμακα επιλέγονται προσεκτικά. Επιτρέπεται η κατάποση εντεροπροσροφητικών.

Οι κύριες ασθένειες αντιμετωπίζονται απαραίτητα με παθολογίες από άλλα όργανα. Χρησιμοποιείται συμπτωματική θεραπεία.

Χειρουργικές μέθοδοι

Θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του παρασίτου μέσω της τομής.

Η επέμβαση πραγματοποιείται ως συνήθως με τοπική αναισθησία. Ένας χειρουργός πρέπει να είναι βιρτουόζος και κύριος της τέχνης του για να βγάλει πλήρως ένα ελμίνθιο όταν το αφαιρέσει χωρίς να το σπάσει σε κομμάτια.

Οι μέθοδοι αποκατάστασης μετά την επέμβαση περιλαμβάνουν θεραπεία με αντιβακτηριακά, αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και αντιπαρασιτικά φάρμακα.

Χειρουργική μέθοδος για την απομάκρυνση του παρασίτου

Πρόληψη μόλυνσης με ελμινθίαση

Με προσοχή, είναι πολύ πιθανό να αποτρέψετε την είσοδο υποδόριων σκουληκιών στο σώμα.

Απαραίτητος:

  • υποβάλλονται σε ετήσιες ιατρικές εξετάσεις ·
  • συμβουλευτείτε γιατρό για διαφορετικούς τύπους παθήσεων.
  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας αφού επισκεφθείτε δημόσιους χώρους και κάνετε απτική επαφή με ξένους και αδέσποτα ζώα.
  • βράζετε το ωμό νερό και μην το πίνετε από φυσικές πηγές.
  • Μην κολυμπάτε σε όρθια νερά, ειδικά σε ζεστές χώρες.
  • καταπολεμήστε τα αιμοφόρα έντομα με απωθητικά και προστατευτικά.
  • Κάντε ρουτίνα και γενικό καθαρισμό του σπιτιού και κρατήστε τα πράγματα τακτοποιημένα.

Όταν ταξιδεύετε σε επιδημικά επικίνδυνες χώρες, πρέπει να τηρείτε τα μέτρα ασφαλείας και να λαμβάνετε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την προστασία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η ασυλία οδηγώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τρώγοντας καλά, σκληρύνοντας και λαμβάνοντας συμπλέγματα βιταμινών πολλές φορές το χρόνο.

Η καταπολέμηση των υποδόριων παρασίτων απαιτεί υπομονή και προσπάθεια. Εάν ακολουθηθούν όλες οι ιατρικές συνταγές, το άτομο θα κάνει πλήρη ανάρρωση.