Τύποι σκουληκιών στο ανθρώπινο σώμα

Διαφορετικοί οργανισμοί μπορούν να κατοικήσουν στο ανθρώπινο σώμα. Εκείνοι που βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία μέσω της ζωτικής τους δραστηριότητας ονομάζονται παράσιτα. Τα παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα δεν είναι απαραίτητα σκουλήκια, αλλά μπορούν επίσης να είναι άλλοι ζωντανοί οργανισμοί που βλάπτουν τον άνθρωπο. Τα επικίνδυνα παράσιτα μπορούν να κατοικήσουν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Ποια είναι τα παράσιτα και πώς επηρεάζουν τον άνθρωπο;

Τύποι παρασίτων

Υπάρχουν περισσότεροι από 2000 εκπρόσωποι των τύπων παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα. Χωρίζονται ανάλογα με τον τύπο, τον τρόπο ύπαρξης και τη μέθοδο αναπαραγωγής. Υπάρχουν επίσης υποχρεωτικά και προσθετικά παράσιτα.

Τα υποχρεωτικά παράσιτα μπορούν να ζουν μόνο στο σώμα του ξενιστή. Τα υποχρεωτικά ενδοκυτταρικά παράσιτα εξαρτώνται πλήρως από τον ξενιστή τους έτσι ώστε να μην προκαλούν σοβαρή βλάβη σε αυτό.

Ο κοιλιακός πόνος ενός ατόμου μπορεί να είναι σύμπτωμα της παρουσίας παρασίτων

Προαιρετικά, μέρος του κύκλου ζωής τους μπορεί να ζήσει ως δωρεάν, το άλλο μέρος μπορεί να διατηρηθεί στο σώμα του οικοδεσπότη. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν διαφορετικά εσωτερικά όργανα και ιστούς. Μερικά από αυτά υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό και ταυτόχρονα δεν εκδηλώνονται με κανέναν τρόπο. Η εμφάνιση άλλων συνοδεύεται από χαρακτηριστικά συμπτώματα.

Helminthiasis

Η ανθρώπινη ελμινθίαση προκαλείται από διάφορα σκουλήκια. Υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 300 τύποι ελμινθών στους ανθρώπους. Βρίσκεται ανάμεσα σε σκουλήκια, τόσο υποχρεωτικά παράσιτα όσο και προαιρετικά. Ανάλογα με τη μορφή αλληλεπίδρασης του παρασίτου με τον οργανισμό ξενιστή, χωρίζονται επίσης σε δύο ομάδες: εκτοπαρασίτες και ενδοπαρασίτες. Ανήκουν σε διαφορετικές τάξεις και μπορούν να παρασιτοποιήσουν σε διαφορετικά όργανα. Τα σκουλήκια στον άνθρωπο είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες, με τα πιο συνηθισμένα σκουλήκια geohelminth. Η εμφάνιση σκουληκιών στον άνθρωπο δεν μπορεί να προκληθεί μόνο με βρώμικα χέρια. Μπορούν να μολυνθούν από κατοικίδια ζώα, ζώα, ψάρια και βρώμικο νερό. Η ασθένεια εξαρτάται από τους τύπους σκουληκιών που έχουν εισέλθει στο σώμα. Για να κατανοήσετε τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τα σκουλήκια, πρέπει να μάθετε τι είναι τα σκουλήκια. Γνωρίζοντας ποια σκουλήκια μπορούν να εμφανιστούν και ποιες είναι οι ιδιότητές τους, μπορείτε να προστατευτείτε από μόλυνση.

 • σκουλήκια. Τα περισσότερα από τα σκουλήκια αυτής της κατηγορίας είναι παρασιτικά. Οι κύριες διαφορές αυτής της τάξης είναι: μια διοισική κοιλότητα, ένας υπάρχων πρωκτός, η παρουσία μιας πρωτεύουσας σωματικής κοιλότητας. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι σκουληκιών στον άνθρωπο είναι οι σκουλήκια, οι σκουλήκια, οι τριχίνες, τα σκουλήκια. Τα Roundworms είναι geohelminths, που σημαίνει ότι δεν απαιτείται προσωρινός κεντρικός υπολογιστής για την ωρίμανση και την αναπαραγωγή τους. Όλες οι ζωτικές τους δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε έναν οργανισμό. Ορισμένα γεωελάμια στα κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, π. χ. Β. Σκουλήκια Toxocara.
 • Οι ταινίες είναι παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα που ζουν κυρίως στα έντερα. Υπάρχουν δύο ομάδες ταινιών: βιοηλεκτρονικοί και γεωελάινθοι. Τα περισσότερα από αυτά τα σκουλήκια είναι βιοελμινθοί. Για να αναπτυχθούν, πρέπει να διεισδύσουν στο σώμα ενός ενδιάμεσου ξενιστή, ο οποίος περιλαμβάνει ζώα καθώς και ψάρια και μαλάκια. Οι πιο συνηθισμένες ταινίες σε αυτήν την ομάδα είναι οι ταινίες των βοοειδών, τα ευρυζωνικά σκουλήκια, ο εχινόκοκκος, ο κυψέληςΟι ταινίες μπορούν να μεγαλώσουν και να παρασιτοποιήσουν το ανθρώπινο σώμα. Το μακρύτερο σκουλήκι - η μεγάλη ταινία μπορεί να φτάσει σε μήκος 25 μέτρα.
 • βεντούζες. Ένας από τους πιο πολύπλοκους οργανισμούς που μπορούν να ζήσουν σε ένα άτομο. Όλα αυτά τα παράσιτα μπορούν να μολύνουν διάφορα όργανα. Όλοι οι τύποι σκουληκιών αυτού του τύπου προκαλούν τριματώδη. Το Fluke, το fluke του ήπατος, η λογχοειδή πιθανότητα είναι τυχαίες νιφάδες.
 • Οι γρατζουνιές ή οι stingworms είναι από τις μικρότερες ταινίες. Αυτοί οι τύποι παρασίτων είναι αρκετά σπάνιοι στο ανθρώπινο σώμα. Μπορείτε να τα πάρετε από άρρωστα ψάρια. Παρασιτίζουν μόνο στα έντερα, καθώς δεν έχουν πεπτικό σύστημα. Υπάρχουν επίσης εκπρόσωποι στο ανθρώπινο σώμα, όπως γιγαντιαίες ξύστρες.

Προστάτες

Οι προστατευτές είναι οι απλούστεροι οργανισμοί. Ανήκουν σε μια ετερογενή ομάδα ζωντανών οργανισμών. Τα προστατευτικά δεν μπορούν να ταξινομηθούν ως ζώα ή μύκητες. Τα προστατευτικά είναι μονοκύτταροι, αποικιακοί και, λιγότερο συχνά, πολυκύτταροι οργανισμοί. Μερικά από αυτά μπορούν να παρασιτίσουν στο ανθρώπινο σώμα. Τα πιο επικίνδυνα προστατευτικά είναι το πλασμώδες ελονοσία και η αμοιβάδα της δυσεντερίας. Τα παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες όπως η ελονοσία και η δυσεντερία. Διαφορετικοί τύποι προκαλούν σοβαρές παθολογίες στον άνθρωπο. Και όταν αναγνωριστούν, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εντόμωση

Διάφορα έντομα, ειδικά εκείνα που ζουν σε τροπικές χώρες, προκαλούν ένωση. Η εντόμωση προκαλεί διάφορες παθολογικές αλλαγές στα ανθρώπινα όργανα. Τα μάτια, το δέρμα και η γαστρεντερική οδός επηρεάζονται συχνότερα. Μια ποικιλία εντόμων μπορεί να προκαλέσει εντόμωση:

Τα έντομα μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο με παράσιτα
 • Κουνούπια, ψύλλοι και έντομα - μολύνουν μέσω μη προστατευμένων περιοχών του ανθρώπινου δέρματος.
 • Οι μύγες και οι μύγες - μολύνουν τους ανθρώπους και γεννούν τους απογόνους τους με τη μορφή αυγών ή προνυμφών σε δερματικές πληγές. Μπορείτε επίσης να μολυνθείτε από ορισμένα είδη μυγών καταπιώντας τις προνύμφες τους.

Όλα τα έντομα που παρασιτίζουν το ανθρώπινο σώμα μπορούν να απελευθερώσουν τοξικές ουσίες. Ανάλογα με το παθογόνο, εμφανίζεται η κλινική εικόνα. Τα έντομα μπορούν να έχουν αλλεργική και μηχανική επίδραση στον άνθρωπο.

Κορυφή - 7 πιο κοινά παράσιτα

Τα παράσιτα που ζουν στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Διαθέτουμε τα κορυφαία 7 πιο τρομακτικά και τρομακτικά παράσιτα που μπορούν να κατοικήσουν στο ανθρώπινο σώμα. Από τη λίστα μπορείτε να μάθετε ποια παράσιτα ζουν σε διαφορετικές χώρες και πόσο επικίνδυνα είναι.

 1. Φιλάρια.Ένα λεπτό μακρύ σκουλήκι που εμφανίζεται σε τροπικές και υποτροπικές ζώνες. Το παράσιτο μεταφέρεται από κουνούπια. Το Filariae προκαλεί μια τόσο φοβερή ασθένεια όπως η ελεφαντίαση. Το Elephantiasis έχει περισσότερα από 120 εκατομμύρια άτομα σε χώρες όπου βρίσκεται το παράσιτο. Η Φιλάρια, που παρασιτίζει το σώμα, φράζει τα λεμφικά αγγεία. Μετά από αυτό, το άτομο ξεκινά μια ισχυρή ανάπτυξη άκρων.
 2. Anisakids.Οι προνύμφες ανισακιδών θεωρούνται από καιρό ακίνδυνες. Στα μέσα του 20ού αιώνα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ανισοξέωση μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο σε ορισμένες περιπτώσεις. Μπορείτε να μολυνθείτε από παράσιτα από κακά επεξεργασμένα θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένων ψαριών. Τα ανισακίδια είναι ένα από τα πιο τρομερά παράσιτα στον άνθρωπο. Οι προνύμφες ανισακίδης, που εισέρχονται στο στομάχι, προκαλούν το σχηματισμό όγκων και την ανάπτυξη ελκών.
 3. Ένα από τα πιο γνωστά παράσιτα είναι η ταινία ταινίας βοείου κρέατος.Αφού μολυνθεί ένα άτομο με ένα σκουλήκι από βρώμικα χέρια ή ωμό κρέας, μπορεί να μην ξέρει για την ασθένεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Geohelminths αυτού του τύπου προκαλούν σοβαρή απώλεια βάρους. Στο μέγεθός του, μπορεί να φτάσει αρκετά μέτρα εντός του ιδιοκτήτη. Μερικές φορές ζουν στο σώμα για πολλά χρόνια και δεν εκδηλώνονται καθόλου.
 4. Σχιστόσωμα.Με την ανάπτυξη του τουρισμού, αυτός ο τύπος παρασίτου άρχισε να επεκτείνει τη γεωγραφία του. Το σχιστοσωμικό παράσιτο που ζει σε τροπικά άγρια δάση μπορεί να εισέλθει στο σώμα ενώ κολυμπά σε υδάτινα σώματα. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές του ήπατος και της ουροδόχου κύστης. Ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα παιδιά. Στο σώμα του παιδιού, το σχιστόσωμα προκαλεί την ανάπτυξη αναιμίας και μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξή του.
 5. Risht.Κατοικεί τις υποτροπικές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής. Η Dracunculiasis, η οποία προκαλεί το ινδικό σκουλήκι, είναι μια επικίνδυνη ασθένεια. Κατά την τοποθέτηση των προνυμφών από το θηλυκό rishta, διαπερνά το δέρμα του ξενιστή. Το άτομο αισθάνεται έντονο πόνο και κνησμό. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης δρακουνουλασίας όταν πίνετε βρώμικο νερό.
 6. Τα παράσιτα επηρεάζουν κυρίως το πεπτικό σύστημα, το ήπαρ και το δέρμα. Ωστόσο, υπάρχουν είδη που ζουν στον εγκέφαλο, όπωςΒ.cysticercus.Μπορούν να ζήσουν έως και 30 χρόνια και να προκαλέσουν ψυχικές διαταραχές: παραισθήσεις, κατάθλιψη, απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης
 7. Τοξόπλασμα.Ένα από τα πιο κοινά ελμίνθια στον κόσμο. Υπάρχουν δύο τύποι τοξοπλάσμωσης: συγγενής και επίκτητη. Στην πρώτη περίπτωση, η λοίμωξη εμφανίζεται στη μήτρα. Τις περισσότερες φορές προκαλεί σοβαρές παθολογίες και οδηγεί στο θάνατο του εμβρύου. Η επίκτητη ασθένεια επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του εγκεφάλου. Το τοξόπλασμα προκαλεί συχνά την ανάπτυξη σχιζοφρένειας.