Παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα: φωτογραφίες, σημεία και συμπτώματα, τύποι, θεραπεία

Τι παράσιτα μπορούν να ζήσουν στο ανθρώπινο σώμα

Τα παράσιτα στη βιολογία θεωρούνται οργανισμοί που ασκούν τη ζωτική τους δραστηριότητα σε βάρος ενός άλλου οργανισμού άλλου βιολογικού είδους.

Μια τέτοια ζωτική δραστηριότητα του παρασίτου δεν έχει κανένα όφελος για τον οργανισμό-ξενιστή και, στην καλύτερη περίπτωση, η αλληλεπίδραση δεν οδηγεί στην ανάπτυξη αρνητικών επιπτώσεων.

Στη χειρότερη περίπτωση, το παράσιτο προκαλεί το θάνατο του ξενιστή. Σε αυτήν την περίπτωση, είτε το παράσιτο διαφεύγει στο εξωτερικό περιβάλλον είτε ο κοινός θάνατος.

Τα ανθρώπινα παρασιτικά νοσήματα είναι γνωστά πρακτικά από την πρωτόγονη εποχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτό το γεγονός βρέθηκε στην παρατήρηση της συμπεριφοράς των άμεσων προγόνων των μεγάλων πιθήκων. Τα παράσιτα που ζουν στο μαλλί ανακαλύπτονται από πιθήκους και χωρίζονται μεταξύ τους. Αυτή η διαδικασία έχει έναν πολύ σημαντικό χαρακτήρα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Η δυσανεξία των ανθρώπων στην εμφάνιση της ακμής και των τρυπών του δέρματος έχει επίσης την προέλευσή της στην πρώιμη εποχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Μερικά παράσιτα εντόμων σε τροπικές περιοχές μπορούν να βάλουν τις προνύμφες τους στο δέρμα. Αυτό δημιουργεί μια αντανακλαστική ώθηση να τα βγάλει έξω από το δέρμα.

Διάφοροι ελμινθοί που επηρέασαν τα μάτια, το δέρμα και το γαστρεντερικό σωλήνα έχουν περιγραφεί από αρχαίους επιστήμονες. Τον 18ο και 19ο αιώνα, με την ανάπτυξη και εισαγωγή μικροσκοπίας στην ιατρική πρακτική, οι επιστήμονες καθόρισαν τις αιτίες και τους τρόπους μετάδοσης παρασίτων που μπορούν να προκαλέσουν ορισμένες ασθένειες στον άνθρωπο.

 • Οι αρχές του 20ού αιώνα και η ανακάλυψη αντιπαρασιτικών φαρμάκων επέτρεψαν στην ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει τις περισσότερες παρασιτικές ασθένειες.

Έτσι, η ανθρωπότητα υπήρχε πολύ στενά με διάφορα παράσιτα για σχεδόν όλη την ιστορία της. Ωστόσο, η σύγχρονη ιατρική επιτρέπει τη γρήγορη και αρκετά ακριβή διάγνωση του πλήρους φάσματος των παρασίτων, γεγονός που δίνει στους γιατρούς την ευκαιρία να θεραπεύσουν τέτοιες ασθένειες στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με ελάχιστο κίνδυνο για τους ασθενείς.

Ο γενικός ιατρός βοηθά στον εντοπισμό των παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα, των συμπτωμάτων και της θεραπείας. Μερικές φορές μπορεί να συμμετέχουν ειδικοί σε μολυσματικές ασθένειες με στενότερη εξειδίκευση - παρασιτολόγοι.

Τι είναι οι παρασιτικές ασθένειες;

Τύποι παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα

Οι παρασιτικές ασθένειες είναι νοσολογίες που εμφανίζονται μετά την εισαγωγή (διείσδυση) βιολογικών παραγόντων στο σώμα. Τα τελευταία είναι γνωστά ως η ομάδα των ανθρώπινων παρασίτων. Τα συμπτώματα τέτοιων ασθενειών είναι εξαιρετικά διαφορετικά και εξαρτώνται ακριβώς από το δραστικό συστατικό που έχει ριζώσει και ασκεί τη δραστηριότητα ζωής του στο σώμα.

Ανάλογα με το πώς τα παράσιτα επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα, συνήθως χωρίζονται στις ακόλουθες ομάδες:

 1. Εξωπαρασίτες που επηρεάζουν το ανθρώπινο δέρμα και τα μαλλιά.
 2. Η τοξική επίδραση των απορριμμάτων του παρασίτου στο σώμα.
 3. Βλάβη στους βλεννογόνους του γαστρεντερικού σωλήνα και των πνευμόνων από ένα παράσιτο.
 4. Σχηματισμός κύστεων και κύστεων στα ανθρώπινα όργανα. Η διεύρυνση τέτοιων κύστεων και κύστεων οδηγεί σε συγκεκριμένα συμπτώματα συμπίεσης οργάνων.
 5. Διακοπή της φυσιολογικής διέλευσης των τροφίμων μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εντερική εγκοπή (πιο συχνή στα παιδιά) ή στην ανάπτυξη εντερικής απόφραξης.
 6. Τα παράσιτα που ζουν σε ένα άτομο μπορεί να προκαλέσουν ευαισθητοποίηση και την εμφάνιση μη ειδικών αλλεργικών αντιδράσεων.
 7. Τα μικροπαρασίτα μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία των αιμοσφαιρίων και να προκαλέσουν πυρετό και δηλητηρίαση.
 8. Η επίδραση ορισμένων τύπων παρασίτων στο σώμα όχι μόνο οδηγεί σε σοβαρά συμπτώματα, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων ή θάνατο.

Μια τόσο μεγάλη ποικιλία αρνητικών επιπτώσεων των παρασίτων που εμφανίζονται στο σώμα οφείλεται σε διάφορα βιολογικά είδη που εισάγονται στα ανθρώπινα όργανα. Ωστόσο, μια τέτοια βιοποικιλότητα των παρασίτων που ζουν στο ανθρώπινο σώμα επέτρεψε στους γιατρούς να εντοπίσουν συγκεκριμένα σημεία παρασιτικών ασθενειών.

Παράσιτα που ζουν στο ανθρώπινο σώμα

Από πού προέρχονται τα παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα

Οι κύριες οδοί της ανθρώπινης μόλυνσης με παράσιτα εξαρτώνται από τον κύκλο ζωής του βιολογικού οργανισμού που είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της παρασιτικής νόσου.

Οι γιατροί εντοπίζουν τους τρόπους με τους οποίους το παράσιτο μπορεί να εισβάλει σε ένα άτομο όπως:

 • διαδρομή επαφής.Είναι χαρακτηριστικό των εξωπαρασίτων εντόμων, καθώς και ορισμένων ελμινθών που ζουν κυρίως στο νερό και των οποίων οι προνύμφες διεισδύουν κάτω από το ανθρώπινο δέρμα. Μπορούν να μολυνθούν με αυτόν τον τρόπο από άρρωστο άτομο καθώς και από μολυσμένα ρούχα, κλινοσκεπάσματα, είδη προσωπικής ή δημόσιας υγιεινής κ. λπ.
 • Στοματική οδός μόλυνσης από κόπρανα. Εμφανίζεται όταν οι κύστες του παθογόνου εισέρχονται σε τρόφιμα μετά από επαφή με μολυσμένα κόπρανα, κυρίως από ζώα. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί αυτόματη εισβολή - μόλυνση ενός ατόμου όταν δεν τηρείται η προσωπική υγιεινή και ούτω καθεξής.
 • μόλυνση.Το παθογόνο εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος όταν συνθλίβονται τα μολυσμένα έντομα.
 • Διαπερατή λοίμωξη.Το παράσιτο εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος όταν δαγκώνεται από έντομο που μεταφέρει την ασθένεια. Αυτή η διαδρομή μετάδοσης είναι κυρίως χαρακτηριστικό των απλούστερων παρασίτων, για παράδειγμα ελονοσίας.
 • Σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.Είναι χαρακτηριστικό των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών που προκαλούνται από παράσιτα και μερικά ελμινθών που μπορούν να επηρεάσουν τα ουροποιητικά και τα γεννητικά όργανα ενός ατόμου.

Τα πρωτόζωα, τα ελμινθάρια (σκουλήκια και τα σκουλήκια), τα έντομα και ορισμένοι τύποι μυκήτων αποδίδονται στις αιτίες των παρασιτικών ασθενειών.

Η συχνότητα εμφάνισης ανθρώπων με αυτά τα είδη εξαρτάται από τη γεωγραφική και κλιματική ζώνη. Ως εκ τούτου, η ιατρική σε κάθε χώρα διατηρεί το δικό της αρχείο και τη λίστα των παρασίτων που είναι συγκεκριμένα για αυτήν.

Οι βιολογικοί οργανισμοί που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα έχουν μελετηθεί εκτενώς τόσο από ιατρικούς βιολόγους όσο και από γιατρούς, γεγονός που κατέστησε δυνατή την σαφή ταξινόμηση όλων των βιολογικών ειδών που μπορούν να προκαλέσουν παρασιτικές ασθένειες:

 • Οι απλούστεροι οργανισμοί (αμιμπίαση, balantidiasis, babeose, Chagas νόσος, λεϊσμανίαση, ελονοσία, giardiasis, trypanosomiasis, toxoplasmosis, trichomoniasis).
 • helminths. Μερικές φορές χρησιμοποιείται ο όρος σκουλήκια (ασκηρίαση, μικροκυτταρίτιδα, διφυλοβοθρίαση, dranculosis, clonorchiasis, opisthorchiasis, strongyloidiasis, teniasis, fascioliasis, schistosomiasis, enterobiasis, echinococcosis).
 • Εξωπαρασίτες (ψείρα (ηβική, κεφαλή, ρούχα), αποδημία, ψύλλοι, σκαθάρια, ψώρα).

Σημάδια παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα

Συμπτώματα της παρουσίας παρασίτων στο σώμα

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακριβή σημάδια παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα και συμπτώματα που να υποδεικνύουν αυτό ή αυτόν τον τύπο παρασιτικής λοίμωξης. Ως αποτέλεσμα, απαιτούνται συγκεκριμένες εξετάσεις για μια ακριβή διάγνωση όπως η ελμινθίαση.

Από την άλλη πλευρά, σχεδόν όλες οι εξωμόλυνσεις διαγιγνώσκονται πολύ εύκολα - με βάση την κλινική εικόνα και την παρουσία ενός συγκεκριμένου τύπου εντόμου στο δέρμα.

Γενικά, όλα τα συμπτώματα των παρασιτικών ασθενειών μπορούν να χωριστούν στις ακόλουθες ομάδες:

 1. Κνησμός και δυσφορία του δέρματος από εξωτερικά παράσιτα μαλλιών και δέρματος (ψύλλοι, ψείρες και άλλα). Ένα φαγούρα που μοιάζει με ακμή συσχετίζεται συχνά με μια κατάσταση όπως η αποδημητική ψώρα (ένας ειδικός τύπος ακάρεων).
 2. Πόνος σε διάφορα μέρη του σώματος που προκαλείται από την εισαγωγή παρασίτου στο δέρμα και τους μύες (ορισμένοι τύποι σκουληκιών που ζουν στο νερό).
 3. Πόνος στα μάτια, θολή όραση.
 4. Πόνος στους πνεύμονες, βλεννογόνος βήχας (αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι χαρακτηριστική της μετανάστευσης των προνυμφών Ascaris στους πνεύμονες, καθώς και με εχινοκοκκικές κύστες των πνευμόνων κ. λπ. ).
 5. Η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια είναι πολύ κοινά συμπτώματα των περισσότερων ελμινθών που παρασιτούν το πεπτικό σύστημα.
 6. Ο ίκτερος, ασθένειες του ήπατος και της χοληφόρου οδού, ηπατική ανεπάρκεια. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται με ελμινθούς που επηρεάζουν το ήπαρ και τη χολική οδό, καθώς και με την ελονοσία στο ύψος της νόσου.
 7. πόνος στο στομάχι.
 8. Εντερική απόφραξη λόγω απόφραξης του εντερικού αυλού με μεγάλο αριθμό σκουληκιών ή μεγάλων εκπροσώπων των επίπεδων σκουληκιών.

Όλα αυτά τα συμπτώματα της παρουσίας παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα πρέπει να ωθήσουν τον γιατρό να σκεφτεί μια παρασιτική ανθρώπινη ασθένεια και να χρησιμεύσει ως βάση για διαγνωστικές και εργαστηριακές μελέτες, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα για οποιαδήποτε άλλη παθολογία.

Διάγνωση παρασίτων στον άνθρωπο

Ανάλογα με τον τύπο του παρασίτου που έχει εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα, πραγματοποιείται μία ή άλλη εξέταση. Όταν πρόκειται για εξωτερικά εξω παράσιτα, τα οποία είναι κυρίως έντομα, η διάγνωση της νόσου περιορίζεται συνήθως σε μια γενική εξέταση, καθώς και σε μικροσκόπηση εντόμων.

Η γενική εξέταση παρέχει συνήθως μια ακριβή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία ή απολύμανση του τριχωτού της κεφαλής ή του δέρματος. Σε περίπτωση αποδημίας ή ψώρα, η διάγνωση μπορεί εύκολα να γίνει με βάση τη θέση του εξανθήματος και την παρουσία κνησμού.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι γρατσουνιές που αφαιρούνται για μικροσκόπηση επιβεβαιώνουν τη διάγνωση ενδοδερμικών παρασίτων.

Για τα γαστρεντερικά παράσιτα, η κύρια μελέτη διαλογής (ένα διαγνωστικό εργαλείο που σας επιτρέπει να αξιολογήσετε γρήγορα και σχετικά πληροφοριακά δεδομένα σχετικά με την παρουσία ή την απουσία της νόσου σε μεγάλο αριθμό ατόμων) είναι η ανάλυση των περιττωμάτων.

 • Με ειδική μικροσκοπική εξέταση των περιττωμάτων, ο βοηθός του εργαστηρίου αξιολογεί την παρουσία αυγών από σκουλήκια, νεκρά σκουλήκια, κάψουλες κύστης κ. λπ.

Χρησιμοποιώντας τη μορφολογία των αυγών σκουληκιών, μπορείτε σχεδόν να προσδιορίσετε με ακρίβεια τον τύπο του σκουληκιού που παρασιτίζει στο σώμα. Μερικές φορές τα τμήματα της ταινίας προσδιορίζονται μακροσκοπικά στα κόπρανα. Στη συνέχεια εξετάζονται με μικροσκόπιο για τον προσδιορισμό της εμφάνισης ενός επίπεδου σκουλήκι που παρασιτίζει τη γαστρεντερική οδό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν η διάγνωση παρασίτων στο σώμα με ανάλυση των περιττωμάτων είναι αδύνατη ή σημαντική, χρησιμοποιούνται ανοσολογικές μελέτες. Με αυτά μπορείτε να κρίνετε την παρουσία αντισωμάτων σε έναν συγκεκριμένο τύπο ελμινθών. Λόγω της ιδιαίτερης ανοσολογικής σχέσης μεταξύ του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος και του παρασίτου, σε ορισμένες περιπτώσεις το επίπεδο αντισωμάτων ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της νόσου.

Στην ελονοσία, εξετάζεται μια παχιά σταγόνα αίματος για την ανίχνευση της ελονοσίας Plasmodium. Επιπλέον, αξιολογείται ο γενικός αριθμός αίματος, οι τιμές των λευκοκυττάρων και όλες οι βιοχημικές παράμετροι του αίματος, ειδικά του ήπατος.

Η παρουσία αυξημένου επιπέδου ηωσινόφιλων στο αίμα είναι ένα κοινό σημάδι όχι μόνο των αλλεργικών ασθενειών, αλλά και των ελμινθικών εισβολών. Αυτό είναι το πρώτο "κουδούνι".

Μερικές φορές τα ελμινθάρια στο γαστρεντερικό σωλήνα είναι ένα διαγνωστικό εύρημα κατά τη διάρκεια ακτινογραφίας αντίθεσης, κυστεοσκόπησης, FGDS και κολονοσκόπησης.

Πώς εξαλείφονται τα παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα;

πώς να απαλλαγείτε από τα παράσιτα στο σώμα

Η θεραπεία των παρασιτικών λοιμώξεων πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από γιατρό σύμφωνα με ορισμένους κανόνες.

Η αυτοθεραπεία και η παραδοσιακή ιατρική δεν βελτιώνουν τέτοιες περιπτώσεις και μερικές φορές μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπίζετε προληπτικά όλα τα μέλη της οικογένειας και τις επαφές.

Τα ανθρώπινα εξω παράσιτα που παρασιτούν τις τριχωτές περιοχές του σώματος καταστρέφονται με ειδικά απολυμαντικά. Συνήθως μια μόνο θεραπεία που ακολουθείται από υγιεινό πλύσιμο είναι αρκετή για να σκοτώσει τα εξωπαρασίτα.

Όσον αφορά τους τύπους παρασίτων του δέρματος (ψώρα, demodicosis), χρησιμοποιούνται ειδικές αλοιφές που περιέχουν εντομοκτόνα κατά τέτοιων οργανισμών.

Τα αντι-ελμινθικά χρησιμοποιούνται κατά των σκουληκιών και των πλατειών, τα οποία έχουν ιδιαίτερη επίδραση στους ελμινθούς στον κύριο αυλό του γαστρεντερικού σωλήνα. Ανάλογα με τη βιολογική φύση του ελμινθίου, χρησιμοποιούνται διάφορα θεραπευτικά σχήματα (από ένα δισκίο έως μια σειρά μαθημάτων).

Τέτοια φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπό ιατρική επίβλεψη για να αναγνωρίζονται εγκαίρως οι αρνητικές επιπτώσεις και οι παρενέργειες των φαρμάκων.

Καμία άλλη μέθοδος θεραπείας, προγράμματα αποτοξίνωσης κ. λπ. δεν μπορεί να οδηγήσει στον πλήρη θάνατο των παρασίτων στο σώμα και συνεπώς στην επούλωση ενός ατόμου.