Ποια συμπτώματα δείχνουν την παρουσία παρασίτων στο σώμα

Υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν σκουλήκια χωρίς να φύγουν από το σπίτι σας. Διαφορετικοί τύποι ελμινθών μπορούν να βρεθούν σε είδη οικιακής χρήσης, τραπεζογραμμάτια, πιάτα, φαγητό και πόσιμο νερό.

Τα παράσιτα εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα με τρόπο που είναι βολικός για αυτούς: μπορούν να περάσουν από το πεπτικό σύστημα με τροφή, νερό, βρώμικα χέρια ή τσιμπήματα εντόμων.

Επιπλέον, τα ελμίνθια επιτίθενται σε ορισμένα εσωτερικά όργανα, χρησιμοποιούν τους πόρους του ανθρώπινου σώματος, προκαλούν μηχανικές βλάβες και πολλαπλασιάζονται ενεργά. Οι ζωτικές διαδικασίες τους συνοδεύονται από δυσάρεστα και συχνά επικίνδυνα συμπτώματα και βλάβες σε διάφορα όργανα.

Πώς να αναγνωρίζετε τα εντερικά σκουλήκια

Τι παράσιτα μπορούν να ζήσουν στο ανθρώπινο έντερο

Τα εντερικά σκουλήκια είναι μια ομάδα ασθενειών που προκαλούνται από σκουλήκια διαφόρων τύπων. Πιο συχνά μπορεί να ανιχνευθεί ασκαρίαση (σκουλήκια), εντεροβίαση (μυρμηκία) και αγκυλοστοματίδωση (αγκυλόστομα). Αυτά τα παράσιτα ζουν στον αυλό του ανθρώπινου εντέρου, τρέφονται με το περιεχόμενό του και η ύπαρξή τους μπορεί να υποψιαστεί από ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα:

  • Δραματική απώλεια βάρους χωρίς αλλαγή της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας. Τα ελμίνθια της εντερικής ομάδας χρησιμοποιούν τα θρεπτικά συστατικά του ανθρώπινου σώματος ως πηγή ενέργειας για ανάπτυξη και αναπαραγωγή και οι συσκευές τους για αγκύρωση στο έντερο (βεντούζες, άγκιστρα) τραυματίζουν τα τοιχώματά της και παρεμβαίνουν στην απορρόφηση των υπόλοιπων ιχνοστοιχείων.
  • Ο πόνος στο στομάχι, ο ομφαλός, ο κνησμός στο ορθό προκαλείται από την κίνηση σκουληκιών, μηχανικές βλάβες που προκαλούν, καθώς και από την απελευθέρωση προνυμφών ή ενηλίκων από το σώμα στο εξωτερικό περιβάλλον.
  • Διάφορες πεπτικές διαταραχές: διάρροια ή δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός, παρουσία βλέννας, αφρού ή αίματος στα κόπρανα, ναυτία, έμετος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ενήλικα παράσιτα βρίσκονται στα κόπρανα.
  • Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντιδράσει στην εμφάνιση παρασίτων με αλλεργικές αντιδράσεις, τα φαινόμενα δηλητηρίασης που προκαλούνται από τα απόβλητα των ελμινθών. Τις περισσότερες φορές αυτό εκδηλώνεται ως κνησμός του δέρματος, ερυθρότητα ορισμένων περιοχών, εξανθήματα (κυψέλες, κυψέλες διαφόρων μεγεθών).

Η διάγνωση της εντερικής ελμινθίαση περιλαμβάνει εξετάσεις κοπράνων, κλινικές και βιοχημικές εξετάσεις αίματος (ηωσινοφιλία, λευκοκυττάρωση) και, εάν είναι απαραίτητο, δεδομένα υπερήχων από τον οργανισμό.

Σημάδια εμφάνισης παρασίτων στο ήπαρ

Μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών συσσωρεύεται στο ανθρώπινο ήπαρ και υπάρχει επίσης έντονη κυκλοφορία του αίματος, η οποία είναι ευεργετική για τα παράσιτα. Συχνές ηπατικές ελμινθίαση: φασιολιίαση, οπιστορίαση, μικροκυκλίωση, που προκαλείται από σκουλήκια της ομάδας του ήπατος.

Μπορείτε να τα αναγνωρίσετε χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες λειτουργίες:

Σημεία και συμπτώματα παρουσίας παρασίτων στο ανθρώπινο ήπαρ
  • Ο έντονος πόνος στο δεξιό υποχόνδριο προκαλείται από τη μηχανική δράση των ελμινθών. Έτσι, ο Echinococcus σχηματίζει κύστεις στους ιστούς του οργάνου και προκαλεί την ανάπτυξη φλεγμονωδών διεργασιών ή ακόμα και νέκρωσης.
  • Τα ενήλικα σκουλήκια (σκουλήκια) μπορούν να μπλοκάρουν τη χολική οδό, η οποία διαταράσσει την εκροή της χολής, καθιστά την πεπτική διαδικασία δύσκολη στο σώμα και αφήνει τον ασθενή με σημάδια ίκτερου. Οι ορατές βλεννογόνες μεμβράνες ενός ατόμου γίνονται κίτρινες και καθώς αναπτύσσεται η παθολογία, το δέρμα γίνεται επίσης χρωματισμένο.
  • Τα μη ειδικά συμπτώματα της εμφάνισης των παρασίτων είναι η επιδείνωση της γενικής κατάστασης του σώματος, η απώλεια βάρους, η ναυτία και ο λήθαργος.

Για να αποσαφηνίσετε τη διάγνωση, δώστε αίμα για ανάλυση. Διαγιγνώσκονται λευκοκυττάρωση και ηωσινοφιλία και βιοχημικές εξετάσεις δείχνουν αύξηση της δραστηριότητας των ηπατικών ενζύμων (ALT, AST). Κατά τη διάρκεια του υπερήχου, η ηπατική βλάβη στο σώμα είναι ορατή: διόγκωση, φλεγμονή και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να βρεθούν παρασιτικές κύστεις.

Τι υποδηλώνει την παρουσία πνευμονοσκώληκα;

Ορισμένα παράσιτα (σκουλήκι, Τοξόπλασμα, Echinococcus, Tsenur) μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες ενός ατόμου με ροή αίματος ή λέμφου από το γαστρεντερικό σωλήνα. Πολλαπλασιάζονται στις κυψελίδες και δυσκολεύουν την αναπνοή. Κάποια είδη (εχινόκοκκοι ενός θαλάμου) σχηματίζουν κύστες που καταστρέφουν τη δομή του οργάνου.

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η παρουσία παρασίτων στους πνεύμονες, επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τις εκδηλώσεις αναπνευστικών ασθενειών ιογενούς και μη μολυσματικής αιτιολογίας (βρογχίτιδα, ARVI). Ο βήχας, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος και ο πυρετός υποδεικνύουν την ανάγκη για πρόσθετη εξέταση του σώματος του ασθενούς.

Η μέθοδος ακτίνων Χ είναι η πιο ενημερωτική για τη διάγνωση της πνευμονικής ελμινθίαση. Οι εικόνες δείχνουν βλάβες στο ανθρώπινο σώμα που προκαλούνται από εχινόκοκκο (κύστεις) και βοοειδείς ταινίες (ινώδεις σχηματισμοί), οι οποίες στη συνέχεια πρέπει να διαφοροποιηθούν από νεοπλάσματα, κύστες διαφόρων αιτιολογίας και πνευμονία.

Παράσιτα στο αίμα

Ποια παράσιτα μπορούν να είναι στο ανθρώπινο αίμα

Τα πρωτόζωα μονοκύτταρα σκουλήκια βρίσκονται στον αυλό των αγγείων. Το Babesia, το plasmodium (malaria plasmodium), τα trypanosomes, microfilariae και τα schistosomes προκαλούν επικίνδυνες ασθένειες που αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη ζωή.

Καταστρέφοντας τα σχηματισμένα στοιχεία, διαταράσσουν τις διαδικασίες του ενεργειακού μεταβολισμού στο σώμα και εμποδίζουν την παροχή θρεπτικών ουσιών στα όργανα και τους ιστούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μολύνονται αφού δαγκωθούν από έντομα ή τσιμπούρια. Μετά από λίγο, εμφανίζονται σημάδια αναιμίας στο σώμα: ωχρότητα και μετά κυάνωση των βλεννογόνων, ζάλη, ξαφνική απώλεια βάρους και επιδείνωση της υγείας. Χωρίς έγκαιρη ιατρική περίθαλψη, τα παράσιτα του αίματος μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη ζωή.

Κατά τη διάρκεια της διάγνωσης, πραγματοποιούνται μικροσκοπικές εξετάσεις αίματος, στις οποίες μπορούν να βρεθούν παράσιτα μονοκύτταρου και κατεστραμμένα ερυθροκύτταρα καθώς και ο τύπος του σκουλήκι. Η θεραπεία είναι μακροχρόνια και νοσηλευτική υπό την επίβλεψη ειδικευμένου γιατρού.

Ασυνήθιστα ενδιαιτήματα παρασίτων

Ορισμένοι τύποι ελμινθών μπορούν να διεισδύσουν στην ανθρώπινη καρδιά, στον υποδόριο ιστό (dirofilariae), στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό (cysticercus, echinococcus). Είναι πιθανό να μολυνθείτε όχι μόνο σε εξωτικές χώρες, αλλά και από την κατανάλωση οικείων τροφίμων που δεν έχουν υποστεί σωστή θερμική επεξεργασία και τα κατοικίδια ζώα μπορούν να γίνουν φορείς. Τα σημάδια εισβολής εξαρτώνται από τον βαθμό βλάβης σε ένα συγκεκριμένο όργανο.

Στον εγκέφαλο, τα σκουλήκια μπορούν να σχηματίσουν κύστες, ινώδεις σχηματισμούς που προκαλούν νευρικά φαινόμενα.

πώς να αναγνωρίσετε την παρουσία παρασίτων στο σώμα

Πονοκέφαλος ανεξήγητης αιτιολογίας, τρόμος (τρόμος) των άκρων, αλλαγές στην ευαισθησία της αφής, μειωμένος συντονισμός των κινήσεων, σοβαρή επιδείνωση της ακοής και της όρασης - σημάδια ανάπτυξης εισβολής εξαρτώνται από τη θέση των σκουληκιών και των προνυμφών τους.

Τα παράσιτα των ενηλίκων είναι ορατά οπτικά κάτω από το δέρμα, συνήθως συνοδεύονται από φαγούρα και μυρμήγκιασμα, καθώς και στα μάτια, στα αυτιά και σε άλλα μέρη.

Τι πρέπει να κάνετε εάν δείτε σημάδια προσβολής από σκουλήκια;

Οι ασθένειες της παρασιτικής αιτιολογίας αντιμετωπίζονται υπό ιατρική παρακολούθηση μετά από όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και προσδιορισμό του τύπου του παρασίτου. Ορίστε ανθελμινθικά με ένα στενό ή ευρύ φάσμα δράσης, διεξάγετε αποκαταστατική και συμπτωματική θεραπεία, προάγοντας την απομάκρυνση των σκουληκιών από το σώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση.

Η πρόγνωση για τις περισσότερες ασθένειες είναι ευνοϊκή εάν η θεραπεία ξεκινήσει εγκαίρως. Η αναβολή μιας επίσκεψης γιατρού ή η λήψη φαρμάκων μόνοι σας μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία επούλωσης και πολλοί τύποι παρασίτων μπορεί να βλάψουν ζωτικά όργανα ή συστήματα του σώματος ή ακόμη και να προκαλέσουν θάνατο.